Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Ρύθμιση» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Προθεσμία μέχρι αύριο, Παρασκευή 30 Μάρτη, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. «Απαλλαγές» από προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων

Με «κίνητρο» τις απαλλαγές από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που διαγράφονται, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αυξήσει τα κρατικά έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Οπως είναι γνωστό, σε κάθε χρέος προς το Δημόσιο που δεν εξοφλείται μέσα στις προθεσμίες επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτά τα επιπρόσθετα ποσά διαγράφονται για όσους προσέλθουν στις εφορίες για να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία για να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αίτηση για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους λήγει αύριο, Παρασκευή 30 του Μάρτη, και αφορά σε οφειλές, από φόρους εισοδήματος, από εκκαθάριση δηλώσεων, από φόρους μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από διάφορα τέλη και κάθε άλλο χρέος που είχε χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμο μέχρι και τις 29 Φλεβάρη του 2012.

Προκειμένου να μαζέψουν τα ποσά που έχουν υπολογίσει παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης σε δόσεις με ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών:

Στη ρύθμιση υπάγονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη με βασική οφειλή που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου μπορεί να γίνει μέχρι αύριο, Παρασκευή 30 του Μάρτη, στη ΔΟΥ που είναι βεβαιωμένη η οφειλή.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης ή η εφάπαξ εξόφληση γίνεται μαζί με την υποβολή της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επόμενων μηνών, σε οποιαδήποτε εφορία. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης επιφέρει νέα προσαύξηση 1% το μήνα. Προβλέπεται «απώλεια της ρύθμισης» σε περίπτωση που δεν καταβληθούν «εμπρόθεσμα» τρεις στη σειρά δόσεις.

Η καταβολή της «οφειλής» μπορεί να γίνει εφάπαξ ή από 2 μέχρι και 24 μηνιάτικες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα 100 ευρώ. Αιτήματα για ρύθμιση σε περισσότερες από 24 δόσεις και μέχρι τις 60 το ανώτερο εξετάζονται κατά περίπτωση από τον προϊστάμενο της εφορίας.

Οι απαλλαγές από τις προσαυξήσεις καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:

-- Εφάπαξ, με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

-- Από 2 μέχρι 12 μηνιάτικες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 90%.

-- Από 13 μέχρι 24 δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 75%.

Για ρύθμιση καταβολής σε παραπάνω δόσεις, που γίνονται δεκτές κάτω από προϋποθέσεις «οικονομικής αδυναμίας», η προβλεπόμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις διαμορφώνεται από 60% μέχρι 25%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ