Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΛΑΔΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ
«Δώρο» για τις τεχνικές εταιρείες

Από τη συγκέντρωση των υδραυλικών στο υπουργείο Ανάπτυξης
Από τη συγκέντρωση των υδραυλικών στο υπουργείο Ανάπτυξης
Μια «βόμβα» που απειλεί κάθε επαγγελματία υδραυλικό και ευνοεί προκλητικά τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, αποτελεί το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με το επάγγελμα. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανένδοτη στη συνάντηση που είχε με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των υδραυλικών, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο στην Αθήνα. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος αναμένεται σε 1 βδομάδα να έχει επιστρέψει από το ΣτΕ με τις όποιες παρατηρήσεις. Εξω από το υπουργείο βρέθηκαν υδραυλικοί της Αθήνας και εκπρόσωποι από Πάτρα, Κάλυμνο, Εύβοια.

Οι επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων είναι σοβαρές, απειλούν με διάλυση τα σωματεία του κλάδου, επιφέρουν σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στους επαγγελματίες και εμμέσως τους αποκλείουν από μια σειρά έργων, ενώ πριμοδοτούν ακόμη περισσότερο τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες.

Με το ΠΔ αφαιρείται από τα σωματεία το δικαίωμα θεώρησης των υπεύθυνων δηλώσεων που σχετίζονται με τις προδιαγραφές εκτέλεσης έργων και τα τυπικά προσόντα του υδραυλικού που τα υλοποιεί, δημιουργώντας «συνθήκες απόλυτης ασυδοσίας στο χώρο μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατατέθηκε στη συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Επίσης, δίνεται το δικαίωμα σε τεχνικές εταιρείες να αποκτήσουν άδεια υδραυλικού και τη δυνατότητα να «βαφτίζουν» ειδικευμένο το προσωπικό τους. Μειώνονται δραστικά τα χρόνια προϋπηρεσίας για την απόκτηση αδειών. Γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση των έργων τους, με συνέπεια την οικονομική «αιμορραγία». Από την άλλη, μεγάλες εταιρείες μπορούν να διαθέσουν αλλά και να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους τα ασφάλιστρα, ενώ πολλοί μικροί επαγγελματίες, ειδικά αυτή την περίοδο, θα απέχουν από την ασφάλιση και φυσικά από συμμετοχή σε έργα που με το υφιστάμενο καθεστώς δεν ήταν απαγορευτικό να τα αναλάβουν. Παράλληλα, ιδιωτικά ΚΕΚ αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής τη «διά βίου μάθηση» των υδραυλικών, αλλά και την πιστοποίηση των προσόντων τους για τις ανανεώσεις των αδειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ