Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΤ - ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ
Λεηλασία αποθεματικών, περικοπές και σφαγή στις συντάξεις

Σύσκεψη ναυτεργατών σήμερα στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ για την οργάνωση και προετοιμασία νέων αγώνων

«

Κούρεψαν», δηλαδή, λεηλάτησαν από το αποθεματικό του ΝΑΤ το 69,42%. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει με έγγραφό της προς το ΝΑΤ η Τράπεζα της Ελλάδας και έρχεται να εντείνει την επίθεση που εκδηλώνεται με ιδιαίτερη αγριότητα από τις δυνάμεις του εφοπλιστικού, συνολικά του κεφαλαίου και την συγκυβέρνησή τους σε βάρος και των εργατών της θάλασσας. Παράλληλα χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ στη διάρκεια συνεδρίασής της, επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ κατά 7% και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2012.

Επιπρόσθετα η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε να περικόψει 75 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ), (ταμείο του ΝΑΤ) το οποίο χρηματοδοτεί τον Οίκο Ναύτη, δηλαδή αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα επιδόματα ανεργίας των ναυτεργατών!

Η περικοπή αυτή θα επιδεινώσει την ήδη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι 210.000 ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτη τις τελευταίες μέρες, καθώς στο ταμείο επικρατεί μια χαοτική κατάσταση λόγω της «προετοιμασίας» του να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον έχει διακοπεί η πίστωση στα φάρμακα από τους φαρμακοποιούς λόγω των τεράστιων ποσών που τους οφείλει ο Οίκος Ναύτη.

Οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν τα φάρμακα και γιατρούς και στη συνέχεια συνωστίζονται στο ταμείο για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, που είναι αβέβαιο αν το καταφέρουν. Ενώ ασφαλισμένοι με βαριές ασθένειες, των οποίων τα φάρμακα είναι πανάκριβα, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο!

Το έγγραφο της ΤτΕ προς το ΝΑΤ για τα αποθεματικά του αναφέρει ότι μέχρι και τις 9 Μάρτη τα αποθεματικά του ΝΑΤ ήταν 15.339.828,61 ευρώ. «Η ονομαστική αξία - συνεχίζει - του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα σας στο Κοινό Κεφάλαιο ανερχόταν, κατά την 12/3/2012, μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο ποσό των 8.772.027,88 ευρώ. Η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα σας στο Κοινό Κεφάλαιο ανερχόταν, κατά την 12/3/2012, στο ποσό των 4.691.018,45 ευρώ»!

Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες καλούνται επιπλέον να αντιμετωπίσουν την άρση του καμποτάζ και στα πλοία της ακτοπλοΐας, που σημαίνει επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, που προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η ένταξη του ΝΑΤ και όλων των ταμείων του από την 1 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας χωρίς να αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και η σφαγή των εφάπαξ παροχών κατά 72%.

Σε δελτίο Τύπου η ΠΕΜΕΝ, τονίζει ότι ο εκπρόσωπός της που συμμετέχει στη διοίκηση του ΝΑΤ, καταδίκασε και καταψήφισε «τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα και υπενθύμισε στο διοικητικό συμβούλιο του ΝΑΤ ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμά του από τις 16 Φλεβάρη του 2012 που καταδίκαζε την μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ κατά 7%». Η ΠΕΜΕΝ καλεί τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα στις 10.30 το πρωί η Ενωση Μηχανικών και μαζί οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Η σύσκεψη γίνεται όπως αναφέρεται «για την προετοιμασία, οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων, να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, με την ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ