Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Διττός ο στόχος της βίας

Για το θέμα της βίας στα γήπεδα ενημέρωσε χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξής, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Κατά τον Π. Μπιτσαξή, η βία στα γήπεδα έχει φθίνουσα τάση, αφού τα περιστατικά είναι πολύ λιγότερα από το παρελθόν, αλλά η ποιότητά τους και η έντασή τους είναι διαφορετική.

Παραδέχτηκε ότι η βία ιστορικά εκπορεύεται από τις ίδιες τις ΠΑΕ, οι οποίες στρατολογούν οπαδούς και είπε χαρακτηριστικά ότι «επιτρέπονταν διαχρονικά μεγάλα κέρδη κάτω από το τραπέζι».

Σχετικά με τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ είπε ότι αγώνας έπρεπε να διακοπεί στο ημίχρονο και ανέφερε ότι ήταν δικό του λάθος («mea culpa») το ότι δεν ανέβαλε το ντέρπι. Οι υπεύθυνοι, είπε, αιφνιδιάστηκαν από «το οργανωμένο σχέδιο 500 κουκουλοφόρων να κάνουν το στάδιο μπουρλότο, αλλά αυτό απετράπη στην ολότητά του, γιατί ανακαλύφθηκαν έξω από το ΟΑΚΑ 40 κιλά βενζίνης που εάν έμπαιναν μέσα θα γινόταν παρανάλωμα του πυρός».

Ο Π. Μπιτσαξής ανέφερε μεν ότι η στοχοθεσία «είναι να φύγει η βία από τους αθλητικούς χώρους», αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει «να λέμε στο φίλαθλο ότι σε κρίσιμα ντέρπι θα μπαίνει στο γήπεδο με ίδια ευθύνη».

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, αφού κατήγγειλε τη διαχρονικά οργανωμένη βία με τους ιδιωτικούς στρατούς των ΠΑΕ έκανε λόγο για νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται. Από τη μία, είπε, αυτές οι ομάδες λειτουργούν ως συμμορίες και υπερασπίζονται τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και από την άλλη «γυμνάζονται» στο γήπεδο για να οργανώσουν άλλου είδους δραστηριότητες για να λειτουργούν ως δυνάμεις κρούσης σε βάρος των οργανωμένων αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Δεν είναι τυχαίο, συνέχισε, που τις μέρες που ακολούθησαν τα επεισόδια, ο αστικός Τύπος επιχείρησε να τα ταυτίσει με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, κάνοντας λόγο για βία των «άκρων». Καλούμε, κατέληξε, το λαό και τη νεολαία να επαγρυπνεί και να γυρίσει την πλάτη του σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, οι οποίοι δεν μπορεί να έχουν τον αθλητισμό στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ