Τρίτη 3 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
Ακριβή μουσική κληρονομιά ΥΠΠΟ ... εγκατάλειψη

Ετος Μανώλη Καλομοίρη το 2012, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του. Σήμερα (3/4, 11 π.μ.), πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συνθέτη, στο Α΄ Νεκροταφείο. Στη μνήμη του Μ. Καλομοίρη θα γίνει σειρά εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΤ, που κατά τ' άλλα δεν έχει δείξει την παραμικρή φροντίδα προκειμένου η ακριβή μουσική κληρονομιά του συνθέτη ν' αγκαλιάσει το λαό μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», μετά από 14 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στη Σάμο, πέρσι λόγω οικονομικής κρίσης δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ για φέτος ...εκκρεμεί η πιθανότητα οργάνωσης ολιγοήμερου και μόνο αφιερώματος.

Με αφορμή την επέτειο, η εγγονή του συνθέτη και επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» Χαρά Καλομοίρη, επισημάνει «τη συνεχιζόμενη αδιαφορία και εγκατάλειψη με την οποία περιβάλλεται το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού - αλλά και γενικότερα των εκπροσώπων της εθνικής μουσικής μας σχολής - από την επίσημη πολιτεία. ...Θεωρώντας ότι ο πραγματικός κληρονόμος του έργου του Καλομοίρη δεν είναι κανένας άλλος παρά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, όπως πίστευε και ο ίδιος ο συνθέτης, είμαι πεπεισμένη ότι η διάδοση και προβολή του έργου αυτού αποτελεί μείζον θέμα της μουσικής ζωής του τόπου μας».

Στις 5/4 (7 μ.μ.), θα γίνει αφιέρωμα στον Καλομοίρη, στο Εθνικό Ωδείο (Μάγερ 18), με ομιλία του Φίλιππου Τσαλαχούρη και συναυλία με έργα του συνθέτη από τις πιανίστες Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση και Μαρία και Αγγελική Μπόλα, τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη και τον πιανίστα Σάββα Ζαφειρόπουλο. Είσοδος ελεύθερη. Αφιερώματα στον συνθέτη θα γίνουν στις φετινές Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, ενώ διάφορες δραστηριότητες προγραμματίζει ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ