Τρίτη 3 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ένα σωματείο ταξικό με αγωνιστική προοπτική

Οι ηθοποιοί ψηφίζουν στις 9 του Απρίλη

Οι ηθοποιοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, βιώνουν την πιο σκληρή, την πιο άγρια επίθεση. Η ανεργία πλήττει και το δικό τους κλάδο. Καθημερινά όλοι, ως εργάτες της Τέχνης, γίνονται μάρτυρες μιας επιθετικής πολιτικής, μιας πολιτικής που στόχο έχει το μυαλό και τα αντανακλαστικά αντίστασης του ανθρώπου.

Τη Μ. Δευτέρα 9/4, πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες για εκλογή διοικητικών συμβουλίων στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων, καθώς και Εξελεγκτικής Επιτροπής, Πειθαρχικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, ΠΟΘΑ και ΕΚΑ. Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν, από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, στα γραφεία του ΣΕΗ (Κάνιγγος 33, 2ος όροφος), στην έδρα του ΚΘΒΕ και στις έδρες των ΔΗΠΕΘΕ.

Για το ΣΕΗ δεν είναι απλά μια εκλογική μάχη. Είναι ένας ουσιαστικός αγώνας για ένα σωματείο ταξικό, ισχυρό συνδικαλιστικά και καλλιτεχνικά, ικανό να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι ένας ουσιαστικός αγώνας, προκειμένου το σωματείο να βγει ισχυρό συνδικαλιστικά για την επίλυση των συνεχώς οξυνόμενων εργασιακών προβλημάτων του κλάδου, αλλά και ικανό να παρεμβαίνει εποικοδομητικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Στη διετία που πέρασε, συνεχίζοντας στην ίδια αγωνιστική ρότα που έχει χαράξει το ΣΕΗ, και έχοντας την εμπιστοσύνη του κλάδου που για άλλη μία φορά ανέδειξε τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» σε πλειοψηφία του ΔΣ, αγωνίστηκε με συνέπεια για τα συμφέροντα και τους πόθους των ηθοποιών και στρατεύτηκε με το νου, την ψυχή και την τέχνη στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν. Η σταθερή παρουσία των κομμουνιστών για χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης του ΣΕΗ έχει οπλίσει τους ηθοποιούς με αγωνιστικές παρακαταθήκες που μπορούν να αξιοποιήσουν. Πρόκειται για σωματείο με μεγάλους κλαδικούς, αλλά και κοινωνικούς αγώνες στην ιστορία του. Με αυτό θέλουν να τελειώσουν όσοι πολεμούν τη συμμετοχή των κομμουνιστών στο ΣΕΗ.

«Ο κλάδος μας χτυπιέται - αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη Διακήρυξη της παράταξης - όπως το σύνολο των εργαζομένων. Πολλοί ηθοποιοί δοκιμάζονται από τη φτώχεια, καθώς η ανεργία φουντώνει. Οι μισθοί μας έχουν υποστεί μειώσεις, η σύμβασή μας, με βάση το νέο μνημόνιο ισχύει για ένα χρόνο ακόμα, πολλοί ηθοποιοί εκβιάζονται σε ανασφάλιστη ή και απλήρωτη εργασία που βαφτίζεται "εθελοντική", άλλοι έχουν μείνει χωρίς βιβλιάριο Υγείας, ενώ αρκετοί αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια, ενοίκια, χαράτσια. Ετσι που το πάνε κυβέρνηση και εργοδοσία θα απαιτούν να δουλεύουμε τσάμπα, βγάζοντας κουτί στα θέατρα σαν τους ζητιάνους».

Στόχος της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» είναι να δημιουργηθεί ένα σωματείο δυνατό, πιο ταξικό και ταυτόχρονα πολιτιστικό. Ενα σωματείο αντάξιο των αγωνιστικών παραδόσεων του κλάδου, το οποίο θα αποτελεί εγγύηση και απάντηση των ηθοποιών στην τρομοκρατία, στην ισοπέδωση και στην προσπάθεια να τσαλακώσουν την αξιοπρέπεια και την πνευματικότητα του επαγγέλματος. Και για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, οι ηθοποιοί οφείλουν να συμπαραταχθούν σε μια αγωνιστική προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ