Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αντιδράσεις για τη μεταλλουργία χρυσού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων στην προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» να ξεκινήσει τις εργασίες για τη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική. Η εταιρεία, εξασφάλισε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, την παραχώρηση τεράστιας έκτασης δημόσιου δάσους, για να ξεκινήσει τις εργασίες της σε «Σκουριές» και «Μάντεμ Λάκκο».

Την προηγούμενη Δευτέρα, το Δασαρχείο Αρναίας είχε ζητήσει την άμεση διακοπή κάθε εργασίας στις «Σκουριές», καθώς δεν υπήρχαν σχετικές αποφάσεις παραχώρησης του δάσους. Εντός τριών ημερών, ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης έλυσε τα χέρια της εταιρείας, εκδίδοντας τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία:

Για το έργο των «Σκουριών» παραχωρείται δημόσιο δάσος κατά κυριότητα (για όσο διαρκεί ο σκοπός για τον οποίο διενεργείται η παραχώρηση) έκτασης συνολικού εμβαδού 1.471.258,66 τ.μ. και κατά χρήση (για 20 χρόνια) έκτασης συνολικού εμβαδού 1.802.123,67 τ.μ.

Για το έργο «Μαντέμ Λάκκος» παραχωρήθηκε κατά κυριότητα δημόσιο δάσος (για όσο διαρκεί ο σκοπός) έκτασης συνολικού εμβαδού 826.494,37 τ.μ.

Αντίθετοι στην επιχειρούμενη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική, δηλώνουν οι δασολόγοι. Τονίζουν ότι η δραστηριότητα στις «Σκουριές» πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός - οξιάς - καστανιάς και για την ανάπτυξή της θα αποψιλωθούν 3.500 στρέμματα δάσους και ρέματα, που σήμερα είναι καλυμμένα με αιωνόβια δέντρα και θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ