Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ
ΝΑΤΟικές «ανησυχίες» για τις δραστηριότητες του «UCMPB»...
  • Νέο πρόβλημα χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ τη διείσδυση Αλβανών αυτονομιστών στην ΠΓΔΜ
  • Καταγγελίες για παρ' ολίγον απαγωγή Τσόβιτς!

Από διαδήλωση των Σέρβων στην Γκρακάνιτσα ενάντια στις προκλήσεις του «UCMPB»

Associated Press

Από διαδήλωση των Σέρβων στην Γκρακάνιτσα ενάντια στις προκλήσεις του «UCMPB»
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η εντεινόμενη κινητικότητα των Αλβανών αυτονομιστών του «UCMPB» στη Νότια Σερβία και στη βορειοδυτική ΠΓΔΜ απασχολεί -τουλάχιστον φαινομενικά...- και το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Ετσι, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη διείσδυση των Αλβανών αυτονομιστών σε μεθοριακό χωριό της ΠΓΔΜ ως «συγκριτικά νέο πρόβλημα». Ο πολιτικός διοικητής του ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Πέτερ Φέιθ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «ορισμένων προσαρμογών και αλλαγών» στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων μεταξύ των διοικητικών ορίων της Νότιας Σερβίας με το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο 24ωρο, το Βελιγράδι ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται «σε καμία περίπτωση» να απομακρύνει δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού από τη νότια Σερβία, ενώ κατήγγειλε πως Αλβανοί αυτονομιστές επιχείρησαν να απαγάγουν τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόιτσα Τσόβιτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπουγιάνοβατς!

Υπαινίσσονται αλλαγές στη «νεκρή ζώνη»

Ο Πέτερ Φέιθ, πολιτικός διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε χτες στις Βρυξέλλες πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είναι έτοιμο να συλλογιστεί την πρόταση του Βελιγραδίου για είσοδο των σερβικών δυνάμεων στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

«Είμαστε πρόθυμοι να συλλογιστούμε την... αναπροσαρμογή τμημάτων που αφορούν στη ζώνη ασφαλείας, επειδή συμμεριζόμαστε την εκτίμηση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, πως η συγκεκριμένη περιοχή δε θα έπρεπε να μεταβληθεί σε ασφαλές καταφύγιο εξαπόλυσης επιθέσεων κατά των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο Φέιθ μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

Ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος υποστήριξε το σερβικό σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη Νότια Σερβία, χαρακτηρίζοντάς το «προσέγγιση στη βάση της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση πως το ΝΑΤΟ είναι «πρόθυμο να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια», προσθέτοντας πως αναμένει από το ντόπιο αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο «να ακολουθήσει την οδό των διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον, νωρίτερα, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας, Σλόμπονταν Κράποβιτς, απαντώντας σε πρότερο αίτημα του ΝΑΤΟ για απομάκρυνση του Σώματος ομοσπονδιακού στρατού που είχε επί εποχής βομβαρδισμών υπηρετήσει στην Πρίστινα, δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση δε θα απομακρυνθεί. «Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας εναντίον των Αλβανών εξτρεμιστών», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ οι δηλώσεις Κράποβιτς δεν έμειναν ασχολίαστες από ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προς αποφυγή «παρεξηγήσεων», διευκρίνισαν πως δεν επιθυμούν την απομάκρυνση των δυνάμεων του ομοσπονδιακού στρατού από τη Νότια Σερβία, αλλά την «για ψυχολογικούς λόγους» αντικατάσταση του συγκεκριμένου σώματος, που είχε υπηρετήσει στην Πρίστινα...

Και ενώ η ΠΓΔΜ πυκνώνει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της για την κινητικότητα Αλβανών αυτονομιστών του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» στο έδαφός της, καλώντας την πολυεθνική «ΚΦΟΡ» να αναλάβει τις ευθύνες της, το ΝΑΤΟ αρκείται σε έκφραση γενικότερου προβληματισμού και συμπάθειας δίχως όμως αυτά να συνοδεύονται από κάποια αποτελεσματικά μέτρα...

Ετσι, το ΝΑΤΟ αρκέστηκε χτες να ανακοινώσει ότι η αποστολή της «ΚΦΟΡ» αντιμετωπίζει ένα «συγκριτικά νέο πρόβλημα» με τους Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες που διασχίζουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ότι «παρακολουθεί στενά»... την υπόθεση.

Παρ' ολίγον θύμα απαγωγής ο Νεμπόιτσα Τσόβιτς!

Φαίνεται πως οι Αλβανοί αυτονομιστές αντάρτες δε γνώριζαν- ή έκαναν πως δε θυμόντουσαν καλά...- το πρόσωπο του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόιτσα Τσόβιτς και παρ' ολίγον να τον απαγάγουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπουγιάνοβατς!

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες στο Βελιγράδι, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης (που θεωρείται ο αρχιτέκτονας του σχεδίου για τον τερματισμό της βίας στη Νότια Σερβία), πήγε να ερευνήσει τις φήμες που έφεραν την κακοποίηση δύο ντόπιων Αλβανών από σερβικές δυνάμεις. «Οταν ο Τσόβιτς και η ομάδα του έφτασαν στο χωριό Λούτσανε παρ' ολίγον να απαχθούν από Αλβανούς τρομοκράτες. Το σχέδιό τους όμως απέτυχε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση αστυνομικής περιπόλου από παρακείμενο φυλάκιο ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά χτεσινή ανακοίνωση από κυβερνητικό γραφείο Τύπου στο Πρέσεβο.

«Αυτή η πρόκληση είναι μια ακόμη απόδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης και των κινδύνων που παρουσιάζονται στην περιοχή», κατέληγε η κυβερνητική ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο Γιάνους Μουσλίου, λεγόμενος «πολιτικός» εκπρόσωπος των ανταρτών του «UCMPB», είχε διαφορετική άποψη για την παρ' ολίγον απαγωγή του Νεμπόιτσα Τσόβιτς.

«Δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα αυτές οι πληροφορίες. Πρόκειται για μέρος μιας γενικότερης εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη σερβική πλευρά σε μια περίοδο που βρισκόμαστε κοντά στο να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων», δήλωσε σχεδόν κατηγορηματικά ο Μουσλίου προς συντάκτη του πρακτορείου «Ρόιτερς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ