Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για τα πράσινα μήλα

Σύσκεψη στην Αγιά οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, με βασικά θέματα τις αδιάθετες ποσότητες και ζημιές στα πράσινα μήλα που βρίσκονται στα ψυγεία των παραγωγών και την απαράδεκτη νέα αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ που καθορίζεται στα 67,2 ευρώ/στρέμμα για τα μήλα.

Στην εισηγητική ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αδιάθετων πράσινων μήλων των παραγωγών στα ψυγεία, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές χωρίς να ευθύνονται οι παραγωγοί και θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΛΓΑ να αυξήσει τα ασφάλιστρα για τα μήλα, που είναι το μοναδικό προϊόν που αυξάνεται φέτος, τη χαρακτήρισε αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Πολύ περισσότερο που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και δεν αποζημιώνει στο 100% της παραγωγής σε περίπτωση ζημιάς. Ιδιαίτερα - τόνισε - σε μια χρονιά που οι παραγωγοί πουλάνε σε χαμηλότερες-εξευτελιστικές τιμές τα μήλα, που το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και αυξάνει συνεχώς, που παραμένουν απλήρωτοι από τους εμπόρους, που υπάρχουν χιλιάδες κλούβες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, που καλούνται να πληρώσουν μια σειρά από χαράτσια και αυξήσεις.

Στη συζήτηση που ακολούθησε πολλοί αγρότες πρότειναν κανένας παραγωγός να μην υπογράψει το χαρτί της εξουσιοδότησης στον ΕΛΓΑ - θα δίνονται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - με την οποία θα μπορεί να μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για να κρατάει, με το έτσι θέλω, την ασφαλιστική εισφορά. Καλούνται, δε, όσοι αγρότες δεν είχαν υπογράψει την εξουσιοδότηση και ο ΕΛΓΑ, παράνομα και καταχρηστικά, μπήκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εισέπραξε τα ασφάλιστρα, να κάνουν δήλωση στον ΕΛΓΑ, απαιτώντας έντοκα την επιστροφή των χρημάτων τους, καθώς ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να το κάνει και ήδη έχει αρχίσει η επιστροφή σε τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών που το ζήτησαν.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι συνεχίζεται και κλιμακώνεται η πάλη για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Οσο αυτό δε γίνεται, χρειάζεται να υπάρξει οργανωμένη μαζική αντίσταση ενάντια στο χαράτσι του ΕΛΓΑ και άρνηση πληρωμής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ