Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Η «Μαντάμ Σουσού» στην Αθήνα

Από τις 26/4, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Μαντάμ Σουσού» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η «Μαντάμ Σουσού», το μόνο ανέκδοτο θεατρικό έργο του Ψαθά, γράφτηκε το 1942 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Κατερίνα Ανδρεάδη - (Σουσού), με συμπρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Βεάκη (Παναγιωτάκης) και Σπύρο Μουσούρη (Καντακουζηνός). Η παράσταση σημείωσε θρίαμβο μέσα στην ιταλογερμανική κατοχή.

Με αφορμή την παράσταση της «Μαντάμ Σουσούς» και τη συμπλήρωση 33 χρόνων από το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά, στο φουαγιέ του «Θεάτρου» του Ελληνικού Κόσμου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, με ανέκδοτο υλικό από την ιστορία του της Σουσούς, τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος παρουσίασε τη «Μαντάμ Σουσού» αρχικά ως ευθυμογράφημα, σε συνέχειες στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Θησαυρός» (1939 - 1941) με τίτλο «Βίος και πολιτεία της μαντάμ Σουσούς». Αργότερα συνέραψε τις αυτοτελείς περιπέτειες της Σουσούς και το εξέδωσε σε βιβλίο (1941). Το 1942 συνέθεσε το θεατρικό έργο και το 1948 ακολούθησε η κινηματογραφική ταινία, που δε σώζεται. Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η «Μαντάμ Σουσού» παρουσιάστηκε στο ραδιόφωνο από τη Γεωργία Βασιλειάδου και ακολούθησε το γνωστό σίριαλ, σε σενάριο πάλι του συγγραφέα (1972 και 1986), όλα με τεράστια επιτυχία.

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Χορογραφία: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου. Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης. Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κώστας Μαντάς. Παίζουν επίσης: Κατερίνα Γεωργούση, Βασίλης Ευταξόπουλος (Μηνάς Κατακουζηνός), Παντελής Καλπάκογλου, Δημήτρης Καρτόκης, Ευσταθία Λιάλιου, Λευτέρης Λιθαρής, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ