Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ FRONTEX
Νέα συμφωνία για μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα

Eurokinissi

Τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα «Eurosur», που αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας και από εκεί στα άλλα κράτη της ΕΕ, υπέγραψε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την επιτήρηση των συνόρων και του FRONTEX δείχνει - σύμφωνα με τον υπουργό - ότι «η χώρα μας με υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα υλοποιεί το Εθνικό Action Plan για την αναμόρφωση του Ασύλου, την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών».

Το «Eurosur» προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα μέτρα που έχει πάρει η ΕΕ και που χρησιμοποιούνται για να υλοποιηθεί η αντιμεταναστευτική της πολιτική. Με το «Eurosur» τα στοιχεία κάθε πολίτη τρίτης χώρας που εισέρχεται στην Ευρώπη και έχει ζητήσει βραχεία διαμονή σε χώρα της Ενωσης, μέσω βάσης δεδομένων, θα διαχέονται στα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα των χωρών που συμμετέχουν. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στον τομέα της επιτήρησης των χερσαίων συνόρων, υπάρχει ευρύ φάσμα τεχνικών μέσων που μπορούν να αναπτυχθούν για την παροχή αποτελεσματικής εποπτείας: Κάμερες με υπέρυθρες, ραντάρ εδάφους, σταθεροί αισθητήρες εδάφους, κινητά συστήματα, επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόροι.

Με το πρόγραμμα αυτό θα ανταλλάσσονται άμεσα πληροφορίες με τα Κέντρα των άλλων επτά χωρών που ήδη συμμετέχουν (Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και Κύπρος) και τον FRONTEX, ενώ στόχος είναι το 2013 να εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη.

Και πρόσθεσε: «Το τελευταίο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών, το Μάρτιο του 2012, έκρινε θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, προτρέποντάς μας να συνεχίσουμε στην εφαρμογή του με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερο ενθουσιασμό. Αυτό συμβαίνει, καθώς όπως, ήδη, γνωρίζετε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία Χώρων Προσωρινής Κλειστής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στη χώρα μας».

Πάνω σε αυτό, αποκάλυψε πως στα τέλη της άλλης βδομάδας θα λειτουργήσει το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου θα κρατούνται 1.000 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ