Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμη να «επαναπροσδιορίσει» μισθούς και δικαιώματα

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ηγεσία της ΟΙΥΕ ξεκαθαρίζει τον αντεργατικό ρόλο που έχει αναλάβει

Το ρόλο που έχει αναλάβει ώστε οι εργαζόμενοι να σκύψουν το κεφάλι στις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων επιβεβαιώνει με νέα παρέμβαση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), στην ηγεσία της οποίας πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Ετσι, μια μέρα μετά την προχτεσινή συνάντηση που έγινε με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ για την κλαδική ΣΣΕ, η ΟΙΥΕ επανέρχεται με χτεσινή της ανακοίνωση και επιβεβαιώνει τη συμφωνία της στη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στόχος μας είναι, μέσα από μια νέα Εθνική Κλαδική Συμφωνία που θα εφαρμοστεί και με δική μας ευθύνη, αλλά και με ευθύνη των εργοδοτών, να επαναθεμελιώσουμε το εργατικό μας δίκαιο και να επαναπροσδιορίσουμε (σ. σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας) τους μισθούς μας σε βιώσιμα και αξιοπρεπή επίπεδα, αντιστεκόμενοι στο "δίκαιο" που θέλουν να επιβάλουν (καταπατώντας Σύνταγμα, Νόμους και Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις) οι δανειστές, η κυβέρνηση, ο Μπαρόζο και η Τρόικα». Την ανακοίνωση της ΟΙΥΕ διαπερνά απ' άκρη σ' άκρη η λογική του συμβιβασμού και της υποταγής, την οποία ΠΑΣΚΕ και ΑΠ είναι πανέτοιμες να ζυμώσουν μες στους τόπους δουλειάς με το επιχείρημα ότι «κομβικό σημείο για την οποιαδήποτε συμφωνία (και με δεδομένη την κατάργηση του θεσμού κήρυξης των ΣΣΕ ως υποχρεωτικά εφαρμοστέων) αποτελεί η διασφάλιση εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς ότι η Συλλογική Σύμβαση θα εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις - μέλη τους και θα καλύψει το σύνολο των εργαζομένων στο Εμπόριο»! Δηλαδή, ΠΑΣΚΕ και ΑΠ λένε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να νοιάζονται για το περιεχόμενο της Σύμβασης, ότι αν μία Σύμβαση «κατοχυρώνει» μισθούς - ψίχουλα αλλά αυτή τηρείται από τους εργοδότες πρέπει να κοιμούνται και ήσυχοι...

Καταγγελία του ΠΑΜΕ

Τη σύμπλευση εργοδοτών - πλειοψηφίας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, επικαλούμενοι την κρίση, τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ζήτησαν τη μείωση των μισθών και τον περιορισμό των άλλων δικαιωμάτων, όπως επιδόματα - αποζημιώσεις - δώρα κλπ.», σημειώνει η ανακοίνωση. «Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) συζητά το πάγωμα και τις μειώσεις μισθών, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αν οι εργαζόμενοι φορτωθούν ένα μέρος της κρίσης, πετσοκόβοντας τα δικαιώματά τους, θα μειώσουν την ένταση της επίθεσης, θα κρατήσουν τις δουλειές τους. Τα ίδια παραμύθια που λεν οι εργοδότες, τα αναμασούν και τα παπαγαλίζουν οι εκπρόσωποι (εκπρόσωποι να σου πετύχουν) των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη πλειοψηφία ήδη έχει υπογράψει για τα πολυκαταστήματα με το ΣΕΛΠΕ μειώσεις μισθών από τα 918 ευρώ μεικτό βασικό μισθό στα 903 ευρώ.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτή τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Είναι η ίδια ακριβώς προδοτική στάση που ακολουθούν τα στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε δεκάδες ομοσπονδίες και εκατοντάδες συνδικάτα, διευκολύνοντας εργοδότες και κυβέρνηση στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το πόσο ζωτικής σημασίας για τα δικαιώματά τους και τη ζωή τους ζήτημα είναι η αλλαγή των συσχετισμών σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, σε βάρος αυτών των δυνάμεων» καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ