Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανάγκη για συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό

Σε ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Δυτικού Πειραιά και των κατοίκων της προχωρά η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, δρομολογώντας τη μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας.

Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός είχε ξεκινήσει πριν λίγους μήνες, ύστερα από πρόταση της ΕΥΔΑΠ και είχε προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, γιατί, για άλλη μια φορά, έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική που υποβαθμίζει το περιβάλλον και δε λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την προστασία του.

Για το θέμα μάλιστα αυτό, στις αρχές του περασμένου Μάρτη είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετική Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία οι βουλευτές του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Πρωτούλης ζητούσαν να ακυρωθεί αυτή η απόφαση της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Το ΚΚΕ προτείνει να υπάρξει ένας συνολικός περιφερειακός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών επεξεργασίας των λυμάτων που θα λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στην Ανατολική Αττική.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και Υποδομών Μ. Βορίδη, στην οποία συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Α. Ανδρεαδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ν. Μπάρδης.

Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη, όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε:

  • Για τα έργα αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης να κατατεθεί άμεσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) επικαιροποιημένος και τροποποιημένος φάκελος του έργου, από το Δήμο σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για τη διοχέτευσή τους στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.
  • Για τον Δήμο Σαρωνικού, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ της νέας προτεινόμενης από την ΕΥΔΑΠ λύσης διοχέτευσης των λυμάτων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας, προκειμένου η ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διαδικασία ένταξής του.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό που προβλέπει ότι η λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας καλύπτει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου και όχι της Ανατολικής Αττικής. Ως γνωστό στο ΚΕΛ της Ψυττάλειας τα ρυπαντικά φορτία εισόδου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, κυμαίνονται μεταξύ 89% και 103% των ορίων για τα οποία σχεδιάστηκαν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για τη διάθεση της ήδη παραγόμενης λυματολάσπης, με τις ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ