Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ενοχοι οι κατηγορούμενοι για την αεροπορική τραγωδία

Ενόχους σύμφωνα με το κατηγορητήριο και χωρίς να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, έκρινε τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας «Ηλιος» το Πρωτοδικείο Αθηνών. Για το τραγικό δυστύχημα που έγινε στο Γραμματικό Αττικής, 14 Αυγούστου 2005, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άνθρωποι ένοχοι για συνειδητή ανθρωποκτονία από αμέλεια, κρίθηκαν οι: Δημήτρη Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης, Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και ο Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας. Ενοχος για ασυνείδητη ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε και ο μηχανικός της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Αλαν Ιργουιν.

Σύμφωνα με το δικαστήριο η ποινή που επιβάλλεται, σύμφωνα και με την πρόταση του Εισαγγελέα, είναι φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένας χρόνος για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια στον κάθε κατηγορούμενο, εκ των οποίων θα εκτίσουν τα 10. Το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση του Εισαγγελέα για εξαγορά της ποινής και όρισε εγγύηση 10.000 ευρώ για κάθε κατηγορούμενο, προκειμένου η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Για μία δίκαιη απόφαση, με τον τρόπο που εισήχθη η υπόθεση ως πλημμέλημα έκαναν λόγο οι συνήγοροι των συγγενών των θυμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί στο Εφετείο. Οπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής, εκ των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων, το αν η δίκη της Ελλάδας θα επηρεάσει της Κύπρου - στην οποία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι και εκκρεμή η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα και το αν θα γίνει δεκτή, σύμφωνα με το σύστημα - και αντίστροφα θα τους απασχολήσει αν εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου. Συγκεκριμένα, αν απορριφθεί η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο τότε η απόφαση αυτή θα καταστεί αμετάκλητη και θα δημιουργηθεί σειρά ζητημάτων, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για το αν και κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Ο Απόστολος Πόντας, δικηγόρος επίσης από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε «τουλάχιστον λογικό παράδοξο, άνθρωποι οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί με συνολική ποινή 123 χρόνια, στην Κύπρο να θεωρούνται αθώοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ