Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Εκτίναξη απλήρωτων λογαριασμών

Ξεκινά νέος γύρος διακοπών ηλεκτροδότησης σε βάρος οικογενειών που δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ

Την εκτίναξη των ληγμένων λογαριασμών των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2012, λόγω του φορολογικού χαρατσιού στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, παραδέχεται η ΔΕΗ σε ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με τη ρευστότητά της. Η συγκεκριμένη διαπίστωση έρχεται να ανατρέψει την εικόνα των προηγούμενων μηνών, όπου η ΔΕΗ δήλωνε ότι το χαράτσι δεν οδήγησε σε αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, ο απόλυτα εκβιαστικός χαρακτήρας του μέτρου.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η μη πληρωμή των λογαριασμών οφείλεται στην παράταση, από 40 σε 80 μέρες, του χρονικού περιθωρίου πριν κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και «σε νομοθετική ρύθμιση που περιόριζε τη ΔΕΗ από το να προχωρά σε διακοπές ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ» (σ.σ. χαράτσι). Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατακόρυφα οι αποκοπές και αυξήθηκαν οι απλήρωτοι λογαριασμοί. Ωστόσο, η ΔΕΗ «καθησυχάζει» ότι ο ρυθμός των αποκοπών άρχισε να αυξάνεται από τον Μάρτη και βελτιώνεται ο ρυθμός είσπραξης των λογαριασμών, συνδέοντας άμεσα τη δική της οικονομική ευημερία με τη δυστυχία χιλιάδων άνεργων, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους, που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ εμφανίζει τους απλήρωτους λογαριασμούς ως έναν από τους λόγους που προκάλεσαν πιέσεις στη ρευστότητά της. Οι άλλοι είναι οι ανεξόφλητες οφειλές των ENERGA και HELLAS POWER και η προχρηματοδότηση της προμήθειας με ηλεκτρικό ρεύμα των 200.000 πελατών που ήρθαν από τις 2 εταιρείες.

Εκτιμά βελτίωση της ρευστότητας, λόγω: της αύξησης των τιμολογίων, της είσπραξης λογαριασμών από τους 200.000 ηλεκτροδοτούμενους, τον συμψηφισμό οφειλών του Δημόσιου Τομέα (100 εκατ. ευρώ), την επιστροφή φόρου 167 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί προκαταβολικά το 2011. Επίσης, το ΔΣ ενέκρινε τους όρους υπό έκδοση Κοινοπρακτικού δανείου ύψους 960 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση και χρεολυσίων του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ