Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ ΣΑΜΟΥ
Πλήττεται η αμπελουργία του νησιού

Η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), το σαμιώτικο κρασί και η αμπελουργία του νησιού έχουν γίνει στόχος επίθεσης της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής, αντισυνεταιριστικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Σάμου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η ένταση και η οξύτητα της επίθεσης αυτής τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής και απειλεί να τινάξει στον αέρα τη σημαντικότερη οικονομική και παραγωγική δομή του νησιού με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη τη Σάμο.

Την τελευταία διετία:

  • Η Αγροτική Τράπεζα τετραπλασίασε σχεδόν το επιτόκιο δανεισμού από 3 σε 11,6%, την ώρα που οι τράπεζες τσεπώνουν πάνω από 160 δισ. ευρώ.
  • Επιβλήθηκε φόρος ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ το χρόνο για τις αποθήκες και τα οινοποιεία Καρλοβάσου και Μαλαγαρίου.
  • Αυξήθηκε επανειλημμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Αν σ' αυτά προστεθούν η κατάργηση της επιδότησης εξαγωγών ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο και η επιδότηση επιτοκίου 50%, οι συνολικές απώλειες της ΕΟΣΣ την τελευταία δεκαετία φτάνουν τα 2.000.000 ευρώ το χρόνο.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι η δραματική μείωση του εισοδήματος των αμπελουργών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκκαθάριση 2009 που μειώθηκε 70% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».

Η ΠΑΣΥ Σάμου αναφέρει πως έχει προτείνει στη διοίκηση της ΕΟΣΣ να γίνει πανσαμιακή κινητοποίηση, αλλά η γαλαζοπράσινη διοίκησή της αφού αρχικά το δέχτηκε ομόφωνα στη συνέχεια υπαναχώρησε. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμα πως: «Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση ο μόνος δρόμος για τη στήριξη του σαμιώτικου κρασιού της ΕΟΣΣ και της οικονομίας της Σάμου είναι το κοινό μέτωπο και ο αγώνας των αμπελουργών όλων των αγροτών, των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του νησιού, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ