Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Υπέρ της συγκυβέρνησης... οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού

Τον αμιγώς αγοραίο χαρακτήρα που προσδίδει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, στο θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων - το οποίο ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, λόγω έλλειψης προσωπικού - επιβεβαιώνει η παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο ζήτημα.

Σε ανακοίνωσή της στηρίζει την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για λειτουργία 10 π.μ. - 5 μ.μ. (αντί 8 π.μ. - 3 μ.μ. που ισχύει τώρα) χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτα αναγκαία» διότι «θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των τουριστών και θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων».

Το γεγονός ότι η πρόταση του ΥΠΠΟΤ προβλέπει την εκ των ενόντων κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό φύλαξης από το ήδη υπάρχον προσωπικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων με στόχο αποκλειστικά τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μετά τις 3 το απόγευμα, αδιαφορώντας πλήρως για το αρχαιολογικό έργο που θα υποστεί νέο χτύπημα προς όφελος των επιχειρηματιών του τουρισμού, ο ΣΕΤΕ φυσικά το προσπερνά.

Αντίθετα, «εγκαλεί» τη στάση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ως «ακατανόητη» διότι, κατά τον ΣΕΤΕ, «η ΠΕΥΦΑ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση της χώρας μας και το γεγονός ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την έξοδο από την κρίση»!

Βέβαια, η ίδια η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΕΥΦΑ, αρνείται μεν - προς το παρόν - το προτεινόμενο ωράριο, αλλά επίσης με αγοραίους όρους, μη λέγοντας κουβέντα για το τι θα σημάνει αυτό για το σύνολο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τον τρόπο που θέλει να το επιβάλει η κυβέρνηση. Ετσι, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες μέρες με τον υφυπουργό Τουρισμού, Π. Αλιβιζάτος, χαρακτηρίζει την πρόταση ως... «λανθασμένη» και προτείνει τη διατήρηση του υπάρχοντος ωραρίου, «γιατί σύμφωνα με επίσημες στατιστικές μετρήσεις, η επισκεψιμότητα των Αρχαιολογικών Χώρων, στο χρονικό διάστημα 8.00 με 10.00, είναι πολλαπλάσια του χρονικού διαστήματος 15.00 με 17.00, που ατεκμηρίωτα και βιαστικά προτείνει ο κος Υφυπουργός (90% παραπάνω επισκέπτες τις πρωινές ώρες)»! Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ηγεσία της ΠΕΥΦΑ έχει τα ίδια κριτήρια με το αστικό κράτος συμπληρώνει ότι... «οι ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, έχουν ωράριο έναρξης λειτουργίας Μουσείων και Αρχ/κών Χώρων μεταξύ 8.00 και 9.00 π.μ.»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ