Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
35η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Παρούσα» παρά τα προβλήματα

Μέσα στο ζοφερό, για το λαό, οικονομικό και κοινωνικό «κλίμα» που έχει δημιουργήσει η καπιταλιστική κρίση και η προσπάθεια των αστών να του φορτώσουν τις συνέπειές της, ξεκινά αύριο η 35η Γιορτή Βιβλίου του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) που επιστρέφει στον «παραδοσιακό» της χώρο, το Πεδίον του Αρεως, μετά από οκτώ χρόνια περιπλάνησής της σε άλλους χώρους. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20/5.

Η κρίση επιδείνωσε και τα διαχρονικά προβλήματα των μικρών και μεσαίων εκδοτών, κυρίως εκείνων που επιμένουν στο ποιοτικό βιβλίο. Αυτή η επιδείνωση οδήγησε και στην - εν πολλοίς αναμενόμενη - δημιουργία νέου «συλλογικού» φορέα από τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της εκδοτικής «πίτας» και της βιβλιοαγοράς. Πρόκειται για μια αντικειμενική εξέλιξη στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στην καπιταλιστική αγορά, ο οποίος δεν διαφέρει σε τίποτα, είτε πρόκειται για βιβλία είτε για χάλυβα. Γι' αυτό και η μόνη διέξοδος για τους μικρούς εκδότες είναι ίδια με εκείνη όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τον καπιταλισμό: Ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Η φετινή γιορτή έχει ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, για μικρούς και μεγάλους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ). Ο ΣΕΒΑ δηλώνει ότι σκοπός του είναι «να αναβαθμίσουμε από κάθε άποψη τη Γιορτή Βιβλίου, με στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες».

Ετσι, συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των βιβλιοθηκών που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές με την καμπάνια: «ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΣ; ΧΑΡΙΣΕ ΜΕ! ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΩΣΤΕ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», που είναι και το «σύνθημα» της φετινής γιορτής. Από την περσινή χρονιά συγκεντρώθηκαν 3.000 βιβλία και στάλθηκαν στις βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών. Φέτος συγκεντρώνονται βιβλία για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης, τις βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου - Λυκείου Βερδικούσας της Ελασσόνας.

Εχει σημασία να υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όχι μόνο δεν πρέπει να «υποκαθιστούν» τις σχετικές υποχρεώσεις του κράτους, αντίθετα, πρέπει να τις υπογραμμίζουν και να καταγγέλλουν την αδιαφορία του.

Στην έκθεση θα έχει τη δική της «γωνιά» και η ελληνική γελοιογραφία. Είκοσι έξι γελοιογράφοι - ανάμεσά τους και οι δικοί μας, του «Ριζοσπάστη», ο Κώστας Γρηγοριάδης και ο Βασίλης Παπαγεωργίου - παρουσιάζουν έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας με θέμα την κρίση. Το Σάββατο 5/4 οι γελοιογράφοι θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό για την τέχνη τους.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 6-10 μ.μ., Παρασκευή - Σάββατο: 6-10.30 μ.μ., Κυριακή: 11 π.μ.- 10 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ