Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Επεισόδια πριν από σημαντική διμερή συνάντηση

Μετά τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες, σε περιοχή της Νοτιο-Κινεζικής θάλασσας, ένα ακόμη επεισόδιο επισκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, λίγο πριν τις σημαντικές συνομιλίες του 4ου γύρου του «σινο-αμερικανικού στρατηγικού διαλόγου», με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που ξεκινούν στις 3/5 στο Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα απαιτεί την επίσημη συγγνώμη των ΗΠΑ για το ότι προσέφερε καταφύγιο στον «αντιφρονούντα» Τσεν Γκουανγκτσένγκ στην αμερικανική πρεσβεία επί έξι ημέρες. Η Κίνα έκανε λόγο για «ενέργειες της αμερικανικής πλευράς, που αποτελούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνα», που τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες», ενώ υποστήριξε πως είναι «ασυμβίβαστες» με το διεθνές δίκαιο οι δραστηριότητες της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχούα», που απηχεί τις επίσημες κινεζικές θέσεις, υπογραμμίζει πως «οι σχέσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ θεωρούνται οι σημαντικότερες διμερείς σχέσεις στον κόσμο, μιας και η επίλυση των πιο επίκαιρων παγκόσμιων ζητημάτων απαιτεί την κινέζο-αμερικανική αλληλεπίδραση».

Οπως σημειώνει, στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η ενεργειακή ασφάλεια, η σύγκρουση Σουδάν - Νοτίου Σουδάν, ζητήματα της Νότιας Ασίας, των αποστολών του ΟΗΕ, οι κλιματικές αλλαγές, οι διμερείς οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις.

Το κινεζικό πρακτορείο αναγνωρίζει πως υπάρχει «αμοιβαίος ανταγωνισμός» ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως και «διαφωνίες», αλλά εστιάζει στις «στενές επαφές» που έχουν οι δύο χώρες και καλεί τις ΗΠΑ να «σέβονται τα βασικά συμφέροντα και τις βασικές ανησυχίες της άλλης πλευράς».

Σε περισσότερο επιθετικό τόνο η ιστοσελίδα της εφημερίδας του ΚΚ Κίνας, «Ζενμίν Ζιμπάο», προειδοποιεί στον τίτλο της τις ΗΠΑ «να μη στέλνουν λάθος σινιάλα», υπογραμμίζοντας πως «η Ουάσιγκτον δημιουργεί τεχνητή ένταση» στην περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας και τις καλεί να στηρίξουν περισσότερο την «οικονομική και στρατηγική αλληλεξάρτηση των δύο μεγαλύτερων χωρών στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ