Δευτέρα 7 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Μεμονωμένα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία

Πολλές απουσίες αντιπροσώπων στις εφορευτικές επιτροπές νωρίς χτες το πρωί

Τα σοβαρότερα προβλήματα με μέλη εφορευτικών επιτροπών παρουσιάστηκαν κυρίως σε Θεσσαλονίκη (Κορδελιό, Εύοσμο, Πυλαία και Αμπελόκηπους), στην Κρήτη, στη Λαμία και στην Ηλεία

MotionTeam

Τα σοβαρότερα προβλήματα με μέλη εφορευτικών επιτροπών παρουσιάστηκαν κυρίως σε Θεσσαλονίκη (Κορδελιό, Εύοσμο, Πυλαία και Αμπελόκηπους), στην Κρήτη, στη Λαμία και στην Ηλεία
Με επιμέρους προβλήματα, που αντιμετωπίστηκαν στην πορεία, διεξήχθη χτες η εκλογική διαδικασία. Μικροκαθυστερήσεις σημειώθηκαν στην άφιξη δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και μελών των εφορευτικών επιτροπών. Συγκεκριμένα, προβλήματα παρουσιάστηκαν κυρίως σε Θεσσαλονίκη (Κορδελιό, Εύοσμο, Πυλαία και Αμπελόκηπους), στην Κρήτη, στη Λαμία και στην Ηλεία καθώς πολλά μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν προσήλθαν και αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων τους αναζητούσαν στα σπίτια τους προκειμένου να παρουσιαστούν.

Περισσότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν πήγε ούτε ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής. Συμβολική αποχή από την ψηφοφορία πραγματοποίησαν οι κάτοικοι δύο χωριών στο Νομό Τρικάλων. Στο Πετρωτό, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί το δημοτικό σχολείο μετατράπηκε από τριθέσιο σε διθέσιο. Στο Ρομπωτό, λόγω κατολισθήσεων οι κάλπες στήθηκαν σε καφενείο και οι κάτοικοι απείχαν από τη διαδικασία διαμαρτυρόμενοι. Ακόμη, συμβολική κατάληψη του εκλογικού τμήματος πραγματοποιήθηκε και στους Λιαπάδες Κέρκυρας, καθώς οι κάτοικοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το κλείσιμο του μοναδικού σχολείου.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη διάθεση των ψηφοδελτίων. Στο 24ο δημοτικό σχολείο Πειραιά, στο τμήμα ετεροδημοτών, αντί για ψηφοδέλτια του Βόλου βρέθηκαν ψηφοδέλτια της Αχαΐας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, πέραν των άλλων, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα λευκά ψηφοδέλτια τα οποία μετατρέπονται σε κανονικά με την υπογραφή και τη σφραγίδα τους. Ανάλογο φαινόμενο υπήρξε και με ψηφοδέλτια της Θεσπρωτίας τα οποία βρέθηκαν σε εκλογικά τμήματα των Σερρών.

Σε εκλογικό τμήμα του Αγρινίου εμφανίστηκε μεθυσμένος με όπλο κρότου - λάμψης, ο οποίος και συνελήφθη. Στο Κιλκίς, εκλογικός αντιπρόσωπος κόμματος κλείδωσε στο εκλογικό τμήμα τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, επειδή διαφωνούσε με τη διαδικασία. Τρία άτομα συνελήφθησαν στην Ξάνθη καθώς έδιναν, έναντι αμοιβής, σε άλλα άτομα, ψηφοδέλτια. Στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε ένα τετράδιο στο οποίο αναγράφονταν ονόματα ψηφοφόρων και προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία φέρεται να είχαν εισπράξει χρήματα από τους κατηγορούμενους. Πέρα από τους τρεις συλληφθέντες, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος άλλων τεσσάρων ατόμων.

Στο χωριό Βρυττά της Εδεσσας αγρότες πήγαν στα εκλογικά τμήματα με τα τρακτέρ και μαύρες σημαίες διαμαρτυρόμενοι για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Στον Αϊ - Στράτη σημειώθηκε μικρή προσέλευση ψηφοφόρων καθώς οι κάτοικοι απέχουν από τη διαδικασία λόγω των ελάχιστων ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς το νησί.

Προσπάθεια νοθείας καταγράφηκε στο 24ο εκλογικό Τμήμα του Κιλκίς, όταν μια γυναίκα μπήκε στην αίθουσα και έριξε τρεις φακέλους στην κάλπη. Την εντόπισε η δικαστικός αντιπρόσωπος και κάλεσε τον εισαγγελέα. Προσωρινά διακόπηκε η ψηφοφορία και συνεχίστηκε αφού αποφασίστηκε ότι θα καταστραφούν ισάριθμα ψηφοδέλτια. Ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ κατέθεσε ένσταση και ζήτησε να ακυρωθούν ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς η συγκεκριμένη είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία ως άνθρωπος του μηχανισμού στελέχους της ΝΔ.

Στο Δήμο Συκεών, η διοίκηση ανάγκασε τους συμβασιούχους εργαζόμενους να εμφανισθούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά εκλογικά τμήματα. Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ κατέθεσαν ενστάσεις, καθώς απαγορεύεται δημοτικοί υπάλληλοι να είναι εκλογικοί αντιπρόσωποι κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ