Πέμπτη 10 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βομβιστική επίθεση κατά παρατηρητών του ΟΗΕ

Γυμνάσια με συμμετοχή και των ΗΠΑ στη γειτονική Ιορδανία

Από την χθεσινή βομβιστική επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στη Δαμασκό
Από την χθεσινή βομβιστική επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οκτώ Σύροι στρατιώτες που συνόδευαν αυτοκινητοπομπή παρατηρητών του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής τους, στρατηγός Ρόμπερτ Μουν, τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα την ώρα που τα αυτοκίνητα εισέρχονταν στην πόλη Ντεράα στο νότο. Τα συριακά ΜΜΕ απέδωσαν την επίθεση στις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, που δρουν στη χώρα και τόνισαν ότι και οι 13 παρατηρητές, που μετείχαν στην αποστολή, είναι καλά στην υγεία τους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο στρατηγός Μουν υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο έργο τους.

Εκπρόσωπος του, ελεγχόμενου από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», έσπευσε να κατηγορήσει τη συριακή ηγεσία για «προβοκάτσια». Ο δε επικεφαλής του επίσημου, τουλάχιστον, σκέλους του Συμβουλίου, του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγός Ριάντ αλ Ασαάντ, απείλησε ευθέως για παραβίαση της εκεχειρίας λέγοντας ότι «δεν γίνεται να καθόμαστε άπρακτοι ενώ συνεχίζονται οι σκοτωμοί από το συριακό στρατό, είναι έτοιμες νέες επιθέσεις κατά στόχων των υπηρεσιών ασφαλείας».

Παράλληλα, συγκρούσεις σημειώνονταν σε συνοικίες της Χομς, του Ντάιρ αλ Τζουρ αλλά και στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού. Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και κοντά στα λιβανο-συριακά σύνορα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία Λιβανέζα και να τραυματιστεί η κόρη της. Σχολιάζοντας την κατάσταση στη συρο-λιβανική μεθόριο, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, υποστήριξε ότι μεταφέρονται όπλα και προς τις δύο κατευθύνσεις και ότι η όλη κατάσταση θυμίζει «χορό θανάτου που θα βγει εκτός ελέγχου».

  • Στρατιωτικές ασκήσεις άρχισαν χθες ανεπισήμως στην γειτονική της Συρίας, Ιορδανία με τη συμμετοχή 12.000 στρατιωτών από 17 χώρες. Οι συμμετέχουσες χώρες δεν έχουν γίνει γνωστές και ο εκπρόσωπος των Ειδικών Επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων, ταγματάρχης Ρόμπερτ Μπόκχολτ, που έκανε τη σχετική σύντομη ενημέρωση, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την συμμετοχή μόνο των ΗΠΑ και της Ιορδανίας, λέγοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες ας ενημερώσουν όποτε το κρίνουν απαραίτητο. Οι ασκήσεις ονομάζονται «Πρόθυμο Λιοντάρι 2012» και φαίνεται ότι σχετίζονται με σενάρια επέμβασης στη Συρία ή σε κάποια άλλη χώρα της περιοχής (π.χ. Ιράν).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ