Πέμπτη 10 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια και παζάρια με φόντο τις κάλπες

Διαρροές για τις προθέσεις Βενιζέλου σήμερα που αναλαμβάνει τη διερευνητική ή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Κ. Παπούλια

Πυκνώνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο συγκυβέρνησης, με τον Ευ. Βενιζέλο να ετοιμάζεται να προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό που «θα προέρχεται από το χώρο της αριστεράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται διατεθειμένος να προτείνει στον Φ. Κουβέλη να αναλάβει πρωθυπουργός.

Η πρωτοβουλία Βενιζέλου αναμένεται να εκδηλωθεί είτε σήμερα μετά τη διερευνητική εντολή που θα πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε - είναι το πιθανότερο σενάριο - στην τελική συνάντηση που θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου και θα αποφασιστεί είτε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων και «ψήφο ανοχής» από τον Π. Καμένο, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε η προσφυγή στις κάλπες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Φωτογραφίζοντας ακριβώς τις επόμενες κινήσεις του Ευ. Βενιζέλου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέκριναν τον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι φαίνεται «πως δεν θέλει να κυβερνήσει», ωστόσο εκτιμούσαν ότι χτες η διαδικασία βρισκόταν σε καλύτερο σημείο απ' ό,τι προχτές. Παράλληλα σημείωναν ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί απ' τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ΔΗΜΑΡ και «Ανεξάρτητους Ελληνες» για μια «κυβέρνηση δράσης και όχι αδράνειας», ενώ ταυτόχρονα επικριτικά σχολίαζαν και τις «διαχωριστικές γραμμές που υψώνει ο Α. Σαμαράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η προσπάθειά του μετά την παραλαβή της διερευνητικής εντολής θα κινηθεί στην κατεύθυνση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας ευρωπαϊκών δυνάμεων», ενώ παραμένει στο τραπέζι η δεύτερη πρόταση που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ «αν διαμορφώνεται συσχετισμός δυνάμεων που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, να ασκήσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης με ασφάλεια εντός ευρώ».

Ανάμεσα σε άλλα, ακούστηκε χτες και το όνομα του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, για τη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που προχωρούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος διέψευσε το ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια παλαιάς κοπής» και «σκοπιμότητες εντυπώσεων (...) σε βάρος ενός χώρου και ενός πολιτικού προσώπου, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας».

Ο Φ. Κουβέλης (στον ρ/σ «Real») δήλωσε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό «πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο δεν έχει καμία βάση». Πάντως, η ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ σε έκτακτη συνεδρίασή της ομόφωνα έκανε δεκτή την πρόταση του Φ. Κουβέλη για «μια κυβέρνηση που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση».

Αν και επισήμως η ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι προϋπόθεση για τη δική της συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ανεπισήμως στελέχη της αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δώσουν στήριξη σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που θα προκύψει απ' την ύστατη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση κυβερνητικής λύσης. Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι απεύχεται νέες εκλογές, συμπληρώνοντας πως η διάταξη των πολιτικών συσχετισμών από την κάλπη διαμορφώνει την υποχρέωση συνθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ