Παρασκευή 11 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΑ ΕΕ - ΔΝΤ
Προϋπόθεση τα μέτρα σφαγής του λαού

Κουτσουρεμένη η εκταμίευση. Την παίρνουν απευθείας πίσω για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους τους

Η παραμονή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, όπως αυτά που έχουν σχεδιάσει να φέρουν για ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει η Κομισιόν, εκβιάζοντας ανοιχτά με αναστολή των δόσεων, ακόμη και με την οριστική κατάργηση των δανείων που υπόσχονται και που μεταξύ τους συμφώνησαν και τα οποία, στο σύνολό τους, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, των κοιναγορίτικων και άλλων μονοπωλίων.

Τα επιτελεία της ΕΕ, εν μέσω οξυμένων μεταξύ τους αντιθέσεων και ως προς τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, αποφάσισαν ότι η δόση θα δοθεί κουτσουρεμένη κατά 1 δισ. ευρώ, να εκταμιεύσουν 4,2 δισ. ευρώ έναντι 5,2 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία τους. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως «δεν πρόκειται να γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιο και έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το εναπομένον, από την τρέχουσα δόση, 1 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί με την προϋπόθεση να «υπάρξει συμφωνία για το τι θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο και την επόμενη χρονιά», εκτιμώντας ότι τα λεγόμενα ευρωομόλογα, αυτά δηλαδή που ευαγγελίζονται για να ταΐσουν με κουτόχορτο το λαό, θα «μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στο μέλλον, αλλά προτεραιότητα αποτελεί η δημοσιονομική πειθαρχία».

Σε χτεσινή του παρέμβαση, ο υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης Β. Σόιμπλε σημείωσε πως η «Ελλάδα», όπως βαφτίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στη χώρα, «μπορεί να βασίζεται τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ», στην επιλογή δηλαδή που καθημερινά αποδείχνεται όλεθρος για τα λαϊκά συμφέροντα. Το EFSF επισημαίνει πως η συγκεκριμένη δόση, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες, θα μεταφερθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή στο τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από όπου θα το αρπάξουν απευθείας τα τσακάλια οι μεγαλοδανειστές του κράτους.

Αποφασιστικό ρόλο για την εκταμίευση της κουτσουρεμένης δόσης (4,2 δισ. ευρώ) έπαιξε το γεγονός ότι την ερχόμενη βδομάδα (18 Μάη) λήγουν κρατικά ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημερινός ιδιοκτήτης τους είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τα είχε αγοράσει «μπιρ παρά» στη δευτερογενή αγορά, στο 50% της ονομαστικής αξίας τους, δηλαδή στα 2 δισ. ευρώ. Την επόμενη βδομάδα, θα τα πληρωθούν στο ακέραιο, θα εμφανίσουν δηλαδή και αστρονομικό κέρδος ύψους 2 δισ. ευρώ! Λίγο νωρίτερα στις 15 Μάη λήγουν ομόλογα σε ρήτρα ξένου δικαίου, αξίας 435 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων εξαιρέθηκαν και αρνήθηκαν να ενταχτούν στο λεγόμενο «εθελοντικό» κούρεμα. Με τα συγκεκριμένα παράσιτα, που κατέχουν τέτοια κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας πάνω από 6,5 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμη στα παζάρια. Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι αποφάσεις θα παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους και το παραπέμπουν το «ζήτημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης (2013-08-07 00:00:00.0)
«Εκταμιεύουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα (2013-05-11 00:00:00.0)
Τα 44 δισ. είναι για να σωθεί ο λαός; (2012-11-17 00:00:00.0)
Τα 44 δισ. είναι για να σωθεί ο λαός; (2012-11-17 00:00:00.0)
Προπαγάνδα με τη δόση για να αποσπάσει ανοχή (2012-11-15 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης (2012-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ