Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Προπαγάνδα με τη δόση για να αποσπάσει ανοχή

Ψέματα και δημαγωγία με τα 44 δισ. ευρώ, για να περάσουν τα ψηφισμένα μέτρα και τα άλλα που έρχονται

Να κερδίσει χρόνο και ανοχή από το λαό, προκειμένου να εφαρμόσει τα εξοντωτικά μέτρα του τρίτου μνημονίου, επιδιώκει η κυβέρνηση, με τη θριαμβολογία και τα ψέματα για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. Παράλληλα επιταχύνει τις κινήσεις για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στη σκιά της θριαμβολογίας που καλλιεργείται από την ίδια και τα αστικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες και να εφαρμόσει το σύνολο των «προαπαιτούμενων μέτρων» μέχρι την εκταμίευσή της, δηλαδή μέχρι τα τέλη του μήνα, όπως η ίδια υπολογίζει. Τα 44 δισ. αντιστοιχούν σε τρεις δόσεις από τα ληστρικά δάνεια που φορτώνονται στο λαό: 31,3 δισ. ευρώ από το β' τρίμηνο του 2012, καθώς οι δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το γ' και το δ' τρίμηνο του ίδιου χρόνου.

Σε παράλληλο χρόνο, ξεδιπλώνονται μία προς μία οι αντιλαϊκές πτυχές της συμφωνίας για εκταμίευση της δόσης. Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές για ζητήματα που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες» (!) την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Την κατάρτιση από την ελληνική κυβέρνηση ανά τρίμηνο συγκεκριμένων λιστών με τα ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων που θα απολύονται.
  • Τη νομοθέτηση της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης.
  • Τη συμφωνία με την τρόικα στα χαρακτηριστικά του Ειδικού Λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις από τα δάνεια και μέρος από τα φορολογικά έσοδα, για την αποπληρωμή του χρέους.
  • Τη διευκρίνιση του τρόπου λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης επιβολής νέων περικοπών στις δαπάνες αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
  • Την παραπέρα περιστολή δαπανών για τις πρώην ΔΕΚΟ.

«Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε πάρει τη δόση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, κρατώντας αποστάσεις ωστόσο για τα σενάρια για εκταμίευση της σούπερ δόσης των 44 δισ. «Η πρώτη δόση, η δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων, θα δοθεί εντός του μήνα και από εκεί και πέρα, προσπαθούμε, με βάσιμες ελπίδες, να πάρουμε περισσότερα», συμπλήρωσε (ANT1). Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μέσα σε αυτή τη βδομάδα» θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ για τη διαχείριση του χρέους και τον επιμερισμό του κόστους.

Στο επίπεδο της προπαγάνδας, η κυβέρνηση προβάλει ως «δικούς της» τους μηχανισμούς αυτόματης λήψης νέων μέτρων και υλοποίησης των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, όπως και αυτούς που αφορούν την ενισχυμένη εποπτεία (ειδικός λογαριασμός). «Είναι κοινός ο στόχος» (σ.σ. με την τρόικα), υποστήριξε ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ