Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Αγιο Ορος... «εργολάβος»

Αποψη της Ουρανούπολης
Αποψη της Ουρανούπολης
Οι «επεκτατικές» τάσεις της Κοινότητας Αγίου Ορους και εκτός των «συνόρων» της, απασχόλησαν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προχτεσινή του συνεδρίαση.

Το ΚΑΣ συζήτησε το αίτημα της Κοινότητας για δημιουργία «καταφυγίου τουριστικών σκαφών» στην Ουρανούπολη, δηλαδή δημιουργία νέου λιμανιού προς αντικατάσταση του υπάρχοντος, το οποίο εξυπηρετεί τα σκάφη που μεταφέρουν τους επισκέπτες από την Ουρανούπολη στο Αγιον Ορος. Το νέο λιμάνι χωροθετείται σε δημόσια έκταση, ιδιοκτησίας του ΕΟΤ, και έχει παραχωρηθεί προς χρήση από την Κοινότητα Ουρανούπολης γι' αυτό το σκοπό.

Το θέμα απασχόλησε και παλιότερα το ΚΑΣ, χωρίς όμως να προβεί σε γνωμοδότηση, μόνο σε επιτόπια αυτοψία. Επιτροπή του ΚΑΣ που έκανε την αυτοψία, εκτίμησε ότι η δημιουργία του λιμανιού 800 μέτρα από τον οικισμό Ουρανούπολης, θα αποσυμφορήσει την περιοχή του σημερινού λιμανιού, διασώζοντας παράλληλα το παρακείμενο μνημείο (Πύργος Ουρανούπολης) που κινδυνεύει άμεσα, αφού τα συνωστιζόμενα στο λιμάνι φορτηγά περνάνε «ξυστά» από αυτό. Η επιτροπή πρόσθεσε, ότι εκτός του μνημείου (μετατρέπεται σε μουσείο) θα απελευθερωθεί και ο αρχαιολογικός περίπατος από την Ουρανούπολη έως τη Μονή Ζυγού (η οποία βρίσκεται εκτός των ορίων του Αγίου Ορους), ο οποίος τώρα υπέχει τη θέση... χώρου στάθμευσης χιλιάδων οχημάτων.

Αλλά και οι κίνδυνοι για το ευρύτερο περιβάλλον από τη δημιουργία του νέου λιμανιού, είναι πολλοί και τέθηκαν από μέλη του ΚΑΣ, που τελικά μειοψήφησαν. Κατ' αρχήν, εκτός από δημόσια, η έκταση είναι και ελεγχόμενη διότι βρίθει αρχαιοτήτων, συνεπώς, τέτοιου είδους εγκατάσταση θα πλήξει σοβαρά τη φυσιογνωμία της. Επίσης η κλίμακα της εγκατάστασης είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες που καλείται να καλύψει. Ετσι δηλώθηκε η ανησυχία για τη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου λιμανιού, που προοπτικά θα εκμεταλλεύεται μονοπωλιακά η θρησκευτική ηγεσία του Αγίου Ορους. Ερωτηματικά προκάλεσε και η ανάδειξη του Αγίου Ορους ως «εργολάβου» - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά - με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της περιοχής. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, η Κοινότητα Ουρανούπολης τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το θέμα, κάτι που ερμηνεύεται ως «δυσφορία» της, αφού η λειτουργία του λιμανιού στο κέντρο της, σημαίνει και οικονομικά οφέλη.

Ανησυχία προκαλεί και η μελέτη που κατέθεσε η Κοινότητα Αγίου Ορους, η οποία χωροθετεί τα 16.500 τ.μ. της χερσαίας έκτασης όπου θα γίνουν οι λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ ο μόλος θα απλωθεί 250 μ. μέσα στη θάλασσα. Στις εγκαταστάσεις προβλέπεται και δημιουργία ξενώνα 760 τ.μ. (εκτός των άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων), γεγονός που ξεπερνά την κλίμακα ενός απλού «καταφυγίου» σκαφών... Οσον αφορά στην προστασία του μνημείου, οι μειοψηφήσαντες στο ΚΑΣ αντιπρότειναν την αναζήτηση τρόπων προστασίας και όχι μεταφορά του προβλήματος μερικές εκατοντάδες μέτρα παραπέρα.

Το ΚΑΣ τελικά ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη δημιουργία του λιμανιού, με τον όρο να μη χτιστεί τίποτε άλλο εκτός των εγκαταστάσεων που προβλέπει η συγκεκριμένη μελέτη. Πλην... «τρώγοντας έρχεται η όρεξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ