Πέμπτη 17 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Προβλήματα ρευστότητας και επισφαλειών

Ερευνα της ICAP

Τη βαθιά κρίση που έχει χτυπήσει ολόκληρη την αγορά αποκαλύπτει έρευνα της ICAP στην οποία συμμετείχαν οικονομικοί διευθυντές «από τις σημαντικότερες εταιρείες όλων των κλάδων», οι περισσότερες από τις οποίες έχουν τζίρο μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 5 και 25 Απρίλη, η ραγδαία πτώση των πωλήσεων στην αγορά και η έλλειψη ρευστότητας για την πληρωμή των προμηθευτών έχουν δημιουργήσει πολλαπλές δυσκολίες στη λειτουργία τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προέκυψε αλλαγή στην πιστωτική πολιτική των εταιρειών, που εστιάζεται κυρίως στον περιορισμό των ημερών παροχής πίστωσης, πράγμα το οποίο σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων εμπόρων που έχουν πάρε δώσε με μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι συντάκτες της έρευνας κατέγραψαν ραγδαία αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των επιχειρήσεων, καθώς το 69,2% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αυξήθηκαν οι προβλέψεις τους για τις επισφαλείς πιστώσεις, ενώ μόνο το 5,6% απάντησε ότι μειώθηκαν. Οι επιχειρήσεις άλλαξαν την πιστωτική τους πολιτική, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη τους που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο, κατά 77% επηρεάστηκε από την αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές, κατά 46% από την αδυναμία των πελατών τους να πληρώσουν και κατά 66% από την αύξηση των επισφαλειών.

Το 45,5% των εταιρειών μείωσε τον αριθμό των ημερών πίστωσης, ενώ μόνο 23,3% τις αύξησε. Συνεπώς, διαπιστώνεται από την ICAP, «οι εταιρείες σκληραίνουν την πιστωτική τους πολιτική πουλώντας με αυστηρότερους όρους». Μάλιστα, κλιμακώνοντας την εκβιαστική πρακτική, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι προτιμούν να ακυρώνουν πωλήσεις όταν οι πελάτες δεν μπορούν να «εναρμονιστούν» με την πιστωτική τους πολιτική.

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι το 43% των εταιρειών έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και το 22% ότι τις έχει αυξήσει. Ακόμη, περίπου το 75% δήλωσαν ότι έχουν αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και από αυτές το 15% πολύ ή πάρα πολύ. Οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουν τις ανάγκες για χρηματοδότηση επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό του κόστους, στην αύξηση του δανεισμού, στην καθυστέρηση στην αποπληρωμή υποχρεώσεων και στη διαδικασία εισπράξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ