Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Σάλπισμα» της ΕΕ υπέρ των μονοπωλίων

Σε «βήμα» προπαγάνδας του αντιδραστικού προγράμματος της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη» μετατρέπεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών

Να «παραμορφώσει» εντελώς τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί κλπ) σε όλη την Ευρώπη προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (16-27/5).

Μέσα στην τεχνητή - συνεπώς απατηλή - «λάμψη» του πιο εμπορευματικού και στο περιεχόμενό του ευρωπαϊκού φεστιβάλ, η ΕΕ «σπεκουλάρει» με τις 18 ταινίες που συμμετέχουν στη διοργάνωση και υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα «MEDIA» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στο γεγονός ότι επτά από αυτές («Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, «The Angels' share» του Κεν Λόουτς και «Jagten» του Τόμας Βίντερμπεργκ κ.ά.), διαγωνίζονται για το «Χρυσό Φοίνικα».

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος θεμάτων Εκπαίδευσης - Πολιτισμού - Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα συζητήσει με σκηνοθέτες και «άλλους επαγγελματίες του τομέα για το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη"» που περιλαμβάνει το πρόγραμμα MEDIA, καθώς «το νέο πρόγραμμα, που επικεντρώνεται στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, υποστηρίζεται ένθερμα από τους υπουργούς Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Θεμάτων των χωρών της ΕΕ».

Ομως, η «Δημιουργική Ευρώπη» είναι η «πολιτιστική» εκδοχή του προγράμματος «Ευρώπη 2020», δηλαδή του μεσοπρόθεσμου «μπούσουλα» της ΕΕ για τη νέα επέλαση σε εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις, για αύξηση των υπερκερδών των μονοπωλίων. Η «Δημιουργική Ευρώπη» (ανακοινώθηκε το Νοέμβρη του 2011) - είναι ένα γιγαντιαίο οικονομικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού εν μέσω της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης. Η ΕΕ παρεμβαίνει έτσι στην «πολιτιστική» αγορά προσπαθώντας να δώσει «ανάσα» στην «πολιτιστική» βιομηχανία της, δηλαδή στα οπτικοακουστικά μονοπώλια και όχι στους δημιουργούς. Οπως το έθεσε η επίτροπος, η «Δημιουργική Ευρώπη» «θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της παγκοσμιοποίησης (...)».

Στις 21/5, η επίτροπος και ο πρόεδρος του φεστιβάλ των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ, θα συντονίσουν δημόσια συζήτηση για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Θυμίζοντας τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός στον ανταγωνισμό των οπτικοακουστικών μονοπωλίων και της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ: «Επένδυση στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, θεωρείται ουσιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, λόγω της οικονομικής τους βαρύτητας και του δυναμικού τους: οι εν λόγω τομείς συνεισφέρουν σήμερα έως το 4,5% του ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολούν 8,5 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή οπτικοακουστική αγορά αντιπροσωπεύει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και παρέχει πάνω από 1,2 εκατομμύρια εξαιρετικά ειδικευμένες θέσεις εργασίας στην ΕΕ».

Στις 22/5 η Επιτροπή θα οργανώσει εκδήλωση με εκπροσώπους των εθνικών και περιφερειακών κινηματογραφικών οργανισμών των κρατών - μελών και τρίτων χωρών, για τα νέα χρηματοδοτικά μέσα για την «κινηματογραφική βιομηχανία». Ολοφάνερα η ΕΕ προσανατολίζει τα κράτη στην ισχυροποίηση των οπτικοακουστικών μονοπωλίων και όχι στη διάσωση των εθνικών κινηματογραφιών και τη στήριξη των νέων κινηματογραφιστών προς όφελος των λαών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ