Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαβουλεύσεις στην πλάτη των εργατών

Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη είχαν χτες οκτώ ομοσπονδίες για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και της εφαρμογής των τελευταίων αντεργατικών νόμων. Στην ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδίες (στις οποίες πλειοψηφούν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), μεταξύ των οποίων η ΠΟΕΣΥ, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΟΣΝΙΕ, η ΠΟΣΠΕΡΤ κ.ά. υποστηρίζουν ότι ο υπουργός συμμερίζεται τις απόψεις τους και πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια «διαβούλευσης με τους εργοδοτικούς φορείς» με στόχο, το πάγωμα των νόμων, μέχρι τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, που θα μειώνει τους μισθούς και θα καταλύει τις συμβάσεις καθώς και την επιβολή ατομικών συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους. Την ίδια στιγμή ο υπουργός σε ραδιοφωνικούς σταθμούς έκανε λόγο για προσωρινό «μορατόριουμ» στους συγκεκριμένους νόμους αν και από το υπουργείο Εργασίας -μέχρις στιγμής- δεν έχει βγει η παραμικρή επίσημη ανακοίνωση.

Καλλιεργείται έτσι ένα υφέρπον κλίμα, προσμονής και αναμονής για κάποια «θετική εξέλιξη», χωρίς όμως την παραμικρή δέσμευση από όσους «κυκλοφορούν» και υποκινούν αυτά τα σενάρια. Και μιλάμε για σενάρια, αφού όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή πρακτική αξία, πέραν από το γεγονός ότι μπορεί να καλύπτουν κάποιες σελίδες εφημερίδων ή ειδησεογραφικού χρόνου στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί και βέβαια δεν θέλει να παρέμβει σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε οι «διαβουλεύσεις» δεν στοιχίζουν σε κανέναν και δεν δεσμεύουν κανέναν.

Προκαλεί όμως μεγάλη απορία η σπουδή των ομοσπονδιών να σπεύσουν να δηλώσουν «ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση»! Από ποιον άραγε θα προέλθουν αυτές οι εξελίξεις και πώς; Γιατί δεν το λένε και στους εργάτες που αγωνιούν και που βλέπουν κάθε μέρα τους εργοδότες να χτυπάνε αλύπητα τους μισθούς και τις συμβάσεις; `Η μήπως προεκλογικά στήνεται ακόμα ένα παιχνίδι και κάποιοι χτυπάνε δόλια τον ταμπουρά της «κυβερνώσας αριστεράς»;

Μετά μάλιστα τις διαβεβαιώσεις που δίνουν προς τους εργαζόμενους οι συγκεκριμένες ομοσπονδίες, τους ενημερώνουν ότι θα στείλουν ανοιχτή επιστολή στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων για να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα..! Πάντως, αν οι ηγεσίες των συγκεκριμένων ομοσπονδιών, αλλά και άλλων, ανησυχούν τόσο πολύ για τους εργάτες, αν ενδιαφέρονται να λυθούν τόσο μεγάλα προβλήματα, τους θυμίζουμε ότι η ομοσπονδία Γάλακτος -Τροφίμων- Ποτών απέτρεψε την μείωση των μισθών και την κατάλυση της σύμβασης στον κλάδο των αναψυκτικών μετά από την οργάνωση και πραγματοποίηση αρκετών απεργιών. Η συγκεκριμένη μάλιστα νέα σύμβαση υπογράφτηκε την παραμονή της προκήρυξης νέας 48ωρης απεργίας στον κλάδο. Ετσι αναγκάστηκαν οι βιομήχανοι να υπογράψουν. Να θυμίσουμε επίσης, ότι το ΠΑΜΕ, έχει ήδη πριν τις εκλογές, καταθέσει στη ΓΣΕΕ πρόταση για προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου με στόχο την υπεράσπιση των συμβάσεων και των μισθών. Επ' αυτού όμως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τηρούν σιγήν ιχθύος. Ακόμα χειρότερα, με τον τρόπο τους, τα παραπέμπουν όλα αυτά στις διαβουλεύσεις και σε κάποια κυβέρνηση που θα προκύψει, έχοντας σε κάθε περίπτωση τους εργάτες στη γωνία. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που κάνουν.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ