Σάββατο 26 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και στρατός στο β' γύρο;

ΚΑΪΡΟ.--

Την πρόκριση του υποψηφίου τους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πανηγυρίζουν, ήδη, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», επικαλούμενοι ανεπίσημα αποτελέσματα από τα περισσότερα εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, που ελέγχει και το κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο Μουχάμαντ αλ Μούρσι συγκεντρώνει 25% και ακολουθεί ο Αχμάντ Σαφίκ, πρώην αξιωματικός της αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός επί Μουμπάρακ, με 23%, αποδεικνύοντας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ ισλαμιστών και στρατού για την εξουσία και τη διαφύλαξη του καπιταλιστικού συστήματος καλά κρατεί. Με βάση, πάντα, τα στοιχεία των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μετά τους δύο πρώτους υποψηφίους ακολουθεί ο μετριοπαθής ανεξάρτητος ισλαμιστής Αμπντούλ Μονάιμ Αμπουλφούτουχ με 20%, ο κοσμικός και στηριζόμενος από κεντροαριστερές δυνάμεις Χαμντίν Σαμπάχι με 19% και μετά ο πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, για τον οποίο δε διαρρέουν ποσοστό.

Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στην καταμέτρηση που έχει ολοκληρωθεί, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», σε 12.800 από τα 13.100 εκλογικά τμήματα. Αλλοι υποψήφιοι, όπως ο Μούσα, αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά και περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των δύο υποψηφίων που θα περάσουν στον β' γύρο της 16ης και 17ης Ιουνίου. Στον α' γύρο καταγράφηκε ποσοστό ρεκόρ συμμετοχής για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων στη Αίγυπτο, που άγγιξε το 50%.

Ο αλ Μούρσι, μηχανικός στο επάγγελμα και σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, θεωρούνταν από τους πιο χαμηλών τόνων αξιωματούχους των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Μία από τις βασικές προεκλογικές του διακηρύξεις είναι η εφαρμογή, σε μεγάλο βαθμό, του ισλαμικού νόμου, θεωρώντας ανεπαρκή την αναφορά που γίνεται στο Σύνταγμα ότι από τη σαρία «πηγάζει» η αιγυπτιακή νομοθεσία και μια επανεξέταση της συμφωνίας ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, χωρίς, όμως, σε αυτό το θέμα να είναι σαφές τι προτείνει και αν πρόκειται για σε βάθος αναθεώρηση ή απλώς για κινήσεις εντυπωσιασμού προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

Από την άλλη, ο Αχμαντ Σαφίκ από μεγάλο τμήμα της αιγυπτιακής κοινής γνώμης θεωρήθηκε ως ο υποψήφιος που στήριξε ο στρατός, αν και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ελέγχει τη χώρα μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ, δεν προχώρησε σε καμία επίσημη κίνηση. Κατά πολλούς, ο Σαφίκ, αν όντως περάσει στο β' γύρο, θα αποτελέσει επιλογή για μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού εκλογικού σώματος που ανησυχεί από την άνοδο των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί θρησκευτικός νόμος, επιδιώκει διατήρηση της κοσμικότητας του κράτους και της χώρας. Εκτιμάται μάλιστα ότι όλα αυτά θα υπερισχύσουν της οργής σε βάρος του στρατού και της παρατεταμένης «ανοιχτής» παρουσίας του στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ