Σάββατο 26 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στην Καμπούλ ο Ολάντ για ... μπίζνες

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ με τον ομόλογό του Χ. Καρζάι, στην επίσκεψή του στο Αφγανιστάν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ με τον ομόλογό του Χ. Καρζάι, στην επίσκεψή του στο Αφγανιστάν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την πρόθεση της γαλλικής αστικής τάξης, των μονοπωλιακών της ομίλων να συμμετάσχει στο μετασχηματισμό της κατοχής και να παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, διεκδικώντας μερίδιο στην επόμενη μέρα του πολέμου και την εκμετάλλευση της χώρας, εξέφρασε χτες με την επίσκεψή του στην Καμπούλ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το Αφγανιστάν. Οπως ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος, η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων θα ξεκινήσει με 2.000 μάχιμους ως το τέλος του 2012, ενώ θα παραμείνουν άλλοι 1.500 «μη μάχιμοι στρατιώτες». Ωστόσο, ο Ολάντ έκανε σαφές ότι η Γαλλία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν «διαφορετικά», σε μια «πολιτική και οικονομική» διάσταση, ώστε προφανώς να υπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα, ενώ αναφέρθηκε και στις μελλοντικές γαλλικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, «θα επιτρέψουν στους Αφγανούς να αποκτήσουν την αυτονομία τους».

Τα γαλλικά μονοπώλια και ο Ολάντ (που εκφράζει δήθεν τον «νέο αέρα» στην ΕΕ) που τα εκπροσωπεί τώρα σπεύδουν να προλάβουν καθώς φουντώνει ο ανταγωνισμός για τον πλούτο του Αφγανιστάν. Ετσι επιδιώκουν μερίδιο στην ανοικοδόμηση, στρέφοντας το βλέμμα σε «στεγαστικά προγράμματα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη γεωργία και τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», όπως ανέφερε ο Φ. Ολάντ σε κοινές δηλώσεις του με τον Αφγανό εγκάθετο Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε τα γαλλικά στρατεύματα και συνοδεύεται από τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Λοράν Φαμπιούς, υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών αντιστοίχως, και από τον ναύαρχο Εντουάρ Γκιγιό, αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, νέα παρέμβαση στο Πακιστάν επιχειρούν οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση να καταδικαστεί σε φυλάκιση 33 χρόνων ο γιατρός που βοήθησε τη CIA, προκειμένου να εξοντώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σε απόφασή της, η αμερικανική γερουσία ανακοινώνει την περικοπή της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Πακιστάν, κατά 33 εκατομμύρια δολάρια, ένα εκατομμύριο για κάθε χρόνο της ποινής που επιβλήθηκε στο γιατρό, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μεγαλύτερες περικοπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ