Σάββατο 26 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αξιοποιούν την κρίση για να μαντρώσουν το λαό

Τα σενάρια που αντικειμενικά προκύπτουν από την εξέλιξη της βαθιάς κρίσης χρησιμοποιούνται για να θωρακιστούν ο «ευρωμονόδρομος» και τα κόμματά του

Λύση για το λαό μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Λαϊκή ευημερία σημαίνει αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
Λύση για το λαό μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Λαϊκή ευημερία σημαίνει αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
Κορυφώνονται τα εκβιαστικά διλήμματα εκ μέρους των εκπροσώπων των μονοπωλίων και των οργάνων της ΕΕ, με στόχο τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, το γονάτισμα και την καθυπόταξη του ελληνικού λαού μπροστά στις εκλογές. Στόχος τους είναι να πείσουν το λαό ότι έξω από την ΕΕ παραμονεύει χάος και σε συνδυασμό με τη συγκρότηση του νέου δίπολου στην Ελλάδα, να τον εγκλωβίσουν σε ψήφο υπέρ της λυκοσυμμαχίας, τον οποία με συνέπεια υπηρετούν κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί επίδοξοι κυβερνήτες.

Η γερμανική κυβέρνηση άφησε χτες να εννοηθεί ότι δε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα, αν δεν εγκριθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ του Ιούνη. «Από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Κοτχάουζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης για μερικές βδομάδες «δεν θα ήταν προβληματική» και ότι οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους μια θετική αναφορά ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων, προτού εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιούνη.

Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει εάν η Αθήνα δε σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει κάνει ως αντάλλαγμα, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ακόμη ότι «σε διαφορετική περίπτωση, οι συμφωνίες θα χάσουν την αξιοπιστία τους και θα εμπλακούμε σε άνευ όρων μεταφορές χρημάτων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντ. Ρέιντερς δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες θα κάνουν σοβαρό λάθος αν δεν προετοιμάζονται για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μιλώντας στο European American Press Club στο Παρίσι, ο Ρέιντερς επισήμανε: «Δεν υπάρχει οργανωμένη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι θα κάνουμε (αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη). Τώρα, αν οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες δεν προετοιμάζονται για το σενάριο αυτό, κάνουν ένα σοβαρό επαγγελματικό λάθος».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η έκδοση ευρωομολόγων στην ΕΕ είναι δυνατή μόνο αν γίνεται από κοινού διαχείριση των εθνικών προϋπολογισμών, δείχνοντας προς την κατεύθυνσης της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί το χρέος, παρά αν βάλουμε επίσης μαζί τους προϋπολογισμούς. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο (υπουργών της ΕΕ) να έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, αν τα κράτη δε σέβονται τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Ρέιντερς.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Φρ. Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, μέσω της προσθήκης ενός κεφαλαίου με αναπτυξιακά μέτρα, ο Ρέιντερς έκανε λόγο για «λανθασμένη διαμάχη», επιβεβαιώνοντας κι αυτός ότι «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πυλώνας της ανάπτυξης».

Σχέδια στο φόντο της κρίσης

Μιλώντας για τα ευρωομόλογα, ο Γενς Βάιντμαν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χτες στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελούν λύση στην κρίση και επεσήμανε ότι η δημοσιονομική ένωση θα απαιτούσε την παραχώρηση κυριαρχίας από τις εθνικές κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες. «Ακόμα και στις χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων ζητούν τα ευρωομόλογα, όπως η Γαλλία, δεν βλέπω να γίνεται δημόσιος διάλογος ή να υπάρχει λαϊκή υποστήριξη για την παραχώρηση της κυριαρχίας που θα απαιτείτο», είπε μεταξύ άλλων.

O επίτροπος Κάρελ Ντε Χουχτ, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, επανέλαβε, χτες, από τις Βρυξέλλες ότι ο βασικός στόχος της ΕΕ είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. «Ολα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι πιθανότερο είναι η εξέλιξη να είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι επανέλαβε χτες ότι επιθυμία όλων είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της, ενώ κάλεσε «τους Ελληνες ηγέτες και πολίτες (...) να αφήσουν τη λογική και το προσωπικό συμφέρον να επικρατήσουν».

Στο ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναφέρεται και το κοινοτικό δελτίο «Αζανς Ερόπ» στη χτεσινή έκδοση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όσα διημείφθησαν στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών των «27», δε διαφοροποιούν την άποψη ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την Ευρωζώνη τον ερχόμενο Ιούλιο, παραμένοντας, όμως, μέλος της ΕΕ. Αυτή η έξοδος, σχολιάζει η «Αζανς Ερόπ», θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δυσκολίες και κινδύνους, αλλά «η ελληνική συμπεριφορά την έχει καταστήσει αναπόφευκτη».

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία» και κάλεσε την ΕΕ να θεσπίσει επειγόντως μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δε θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιτίας της μετάδοσης. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Σενάρια κάνουν και οι Ρώσοι

Η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα» σε δημοσίευμά της ασχολείται με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ρωσική οικονομία η έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ. Υποστηρίζει πως υπάρχουν τρία σενάρια. Το «απαισιόδοξο», που προβλέπει την άτακτη έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ και εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε πτώση της παγκόσμιας ζήτησης του πετρελαίου, που αποτελεί βασικό εξαγωγικό είδος της Ρωσίας, κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα οδηγήσει στην πτώση της τιμής του βαρελιού στα 60 δολάρια και στην αύξηση του δολαρίου, έναντι του ρουβλιού και σε ύφεση τη ρωσική οικονομία.

Στο ενδεχόμενο αυτό, η Ρωσία θα σημειώσει πτώση στις εξαγωγές και εισαγωγές της, ενώ θα στερηθεί και των σημαντικών εσόδων, που έχει σήμερα από τις υψηλές τιμές πώλησης του πετρελαίου. Το ίδιο «πεσιμιστικό σενάριο» εκτιμά πως εάν η κρίση στη Ευρωζώνη συνεχιστεί και οδηγήσει στη διάλυσή της, τότε η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αύξηση της ανεργίας και την πτώση της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων, αφού οι χώρες της ΕΕ αποτελούν βασικό εμπορικό εταίρο της Ρωσίας. Η πτώση του ρωσικού ΑΕΠ θα είναι -3%.

Το «λιγότερο απαισιόδοξο σενάριο» προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα σε διάστημα ορισμένων χρόνων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πτώση της τιμής του πετρελαίου δε θα είναι ραγδαία και θα έχει μικρότερες συνέπειες για τη ρωσική οικονομία. Ετσι, π.χ. αυτό το σενάριο προβλέπει πως η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα 80 δολάρια ανά βαρέλι. Το τρίτο σενάριο είναι η διατήρηση του σημερινού «στάτους - κβο», με την έννοια ότι θα παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ χωρίς να δυναμώνει. Σ' αυτήν την περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ