Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαστημικό πρόγραμμα «μαμούθ»

Το 2012, η Ρωσία επιδιώκει να καταρρίψει το δικό της περσινό ρεκόρ στο διαστημικό τομέα. Σχεδιάζει να πραγματοποιηθούν 36 εκτοξεύσεις πυραύλων - μεταφορέων από τα κοσμοδρόμια Μπαϊκονούρ και Πλεσέτσκ. Επιπλέον, σχεδιάζονται και σειρά εκτοξεύσεις από το διεθνές πρόγραμμα «Θαλάσσια εκκίνηση», το οποίο είναι μια διαστημική βάση που επιπλέει κι έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων στο διάστημα από τον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς επίσης και με τη ρώσο-γαλλική συνεργασία «Σογιούζ στο Κουρού», που προβλέπει την εκτόξευση ρωσικών διαστημικών πυραύλων από τη Γαλλική Γουιάνα.

Να σημειωθεί πως, το 2011 η Ρωσία πραγματοποίησε 35 εκτοξεύσεις πυραύλων - μεταφορέων, εκ των οποίων οι 32 πραγματοποιήθηκαν από τα κοσμοδρόμια Μπαϊκονούρ, Πλεσέτσκ και τη βάση εκτοξεύσεων Ντομπαρόβσκι της περιοχής του Ορενμπούργκ.

Ωστόσο, κατά την περσινή χρονιά σημειώθηκε και μεγάλος αριθμός ατυχημάτων στο διαστημικό τομέα. Ετσι, η μεγαλύτερη αποτυχία του 2011 ήταν η απώλεια του διαπλανητικού σταθμού «Φόβος - Γκρουντ», ο οποίος εκτοξεύτηκε, με σκοπό να φτάσει στο Φόβο, το δορυφόρο του Αρη. Ομως αποκολλήθηκε 11 λεπτά μετά την εκκίνηση. Το σκάφος περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το διαστημικό σκάφος ζυγίζει 14,6 τόνους και υπολογίζεται ότι μεταφέρει έως και επτά τόνους καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε μια θανατηφόρα τοξική βόμβα εκτός ελέγχου κατά τη σύγκρουσή του με τη Γη, μέσα στο Γενάρη.

Η τελευταία ρωσική διαστημική αποτυχία του 2011 σημειώθηκε στις 23 Δεκέμβρη, όταν ο ρωσικός δορυφόρος στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών Meridian ανατινάχτηκε στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα κομμάτια του να πέσουν στη Σιβηρία. Μάλιστα ένα κομμάτι διαμέτρου 50 εκατοστών έπεσε σε ένα σπίτι, στο χωριό Μπαγκάιτσεβο, στην οδό... «Αστροναυτών», χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει θύματα.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις στο συγκεκριμένο κλάδο εκδηλώθηκαν προβλήματα, που είχαν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η ανεπάρκεια χρηματοδότησης, η διαρροή εξειδικευμένων στελεχών. Ωστόσο τα κέρδη, που αποκομίζουν οι ρωσικές διαστημικές εταιρείες τις κάνουν να σχεδιάζουν νέα μεγαλόπνοα διαστημικά προγράμματα. Να σημειωθεί πως στα τέλη του 2011, μετά τις τελευταίες αποτυχίες, τον τομέα ανέλαβε ο νέος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, που μέχρι πρόσφατα εκτελούσε χρέη πρέσβη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στα καθήκοντα που ανέλαβε, ήταν η εκπόνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, προγράμματος ανάπτυξης του διαστημικού τομέα έως το 2030.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ