Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΜΑΗ
Πτώση σε βιομηχανία και κατασκευές

Με αυξομειώσεις των επιμέρους δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και μια συνολική πτώση σε σχέση με το Φλεβάρη κινήθηκε το Μάη ο συνολικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, με βάση τη σχετική έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία βασίζεται σε εκτιμήσεις και προβλέψεις επιχειρηματικών στελεχών και νοικοκυριών. Τον περασμένο Μάη ο Δείκτης διαμορφώθηκε στο 76 από 77,3 το Φλεβάρη, όταν είχε σημειώσει άνοδο λόγω των εκλογών, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Πτώση εμφάνισαν οι δείκτες για τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, μικρή άνοδο στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο, βελτίωση στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

Στη Βιομηχανία, σημαντική πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, σταθερά χαμηλές παραμένουν οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, ενώ υποδηλώνεται διόγκωση των αποθεμάτων. Στις Κατασκευές παραμένουν οι πολύ χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών. Αυξάνονται οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση.

Στις Υπηρεσίες, δυσμενέστερες είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου. Μικρή βελτίωση εμφανίζεται στην πρόβλεψη για την τρέχουσα ζήτηση. Στο Λιανικό Εμπόριο, καταγράφεται βελτίωση για τις τρέχουσες, αλλά και για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού περιορίζονται, ενώ περισσότερο αμβλύνονται οι δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στην πράξη, το 64% των νοικοκυριών προβλέπει χειροτέρευση της οικονομικής του κατάστασης, με τη βελτίωση να προκύπτει απ' το ότι το Φλεβάρη ήταν 68% το αντίστοιχο ποσοστό. Ανάλογα, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας προβλέπει το 77% από 83%. Αισθητή αύξηση της ανεργίας προβλέπει το 75% από 86%. Ο δείκτης αποταμίευσης βυθίζεται, με 9 στα 10 νοικοκυριά να θεωρούν απίθανο να κάνουν αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ