Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ανατιμήσεις μέχρι και 18,2%!

Χωρίς μείωση της έντασης η ακρίβεια σε όλα τα είδη της αγοράς

Την αδιάκοπη κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων που παράγουν και διακινούν είδη ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης δεν μπορούν να αποκρύψουν ούτε τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών της κυβέρνησης του ευρωμονόδρομου, στο βωμό του οποίου σφαγιάζονται τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και οι λαϊκές οικογένειες οδηγούνται σε πτώχευση και εξαθλίωση. Οι ανατιμήσεις, ως μέσο υφαρπαγής των τσακισμένων λαϊκών εισοδημάτων για την αδιάλειπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, όχι μόνο δε σταμάτησαν ποτέ, αλλά σε μια περίοδο που ο λαός δέχεται άγρια επίθεση, οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 30% και χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, έφτασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, τον προηγούμενο Μάη σε σύγκριση με το Μάη του 2011, ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Από κοντά, βέβαια, τις ανατιμήσεις πυροδότησαν και οι αντιλαϊκές αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ΦΠΑ που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της υποταγής στη στρατηγική της ΕΕ για την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια γκάμα 58 προϊόντων από 5 κλάδους ειδών διατροφής, άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ειδών ατομικής υγιεινής η σύγκριση των τιμών του προηγούμενου μήνα, με εκείνες του Μάη του 2011 μαρτυρά από ακόμα μια σκοπιά την πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 39 από τα 58 προϊόντα επιβλήθηκαν ανατιμήσεις που έφτασαν ακόμα και το 18,23% !

Η μεγαλύτερη ανατίμηση παρατηρήθηκε στη ζάχαρη.

Μεταξύ των άλλων, κατά 10,07% ακρίβυναν τα αναψυκτικά, κατά 6% το «διατηρημένο» γάλα, κατά 4,35% το νωπό, κατά 4,01% τα σκληρά τυριά, κατά 7,29% η μαργαρίνη, 6,30% τα αλλαντικά, 8,78% τα κατεψυγμένα ψάρια, 6,9% το αλάτι και τα μπαχαρικά, 6,6% το τσάι, 7,1% οι χυμοί φρούτων, 3,1% ο καφές. Σε 17 προϊόντα καταγράφτηκαν μειώσεις της τάξης του 0,1% μέχρι 4,38% και στις πατάτες 17,92%.

Την ίδια στιγμή, τα δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα 4.0212 μεγάλων επιχειρήσεων αποκαλύπτουν ότι, στις συνθήκες που οι εργαζόμενοι έχουν περιορίσει ακόμα και την αγορά ειδών διατροφής, περισσότερες από τις μισές συνέχισαν το 2011 να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων, ενώ σε 227 επιχειρήσεις που δημοσιοποίησαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2012 το 1/3 αυτών είναι κερδοφόρες και ορισμένες, μάλιστα, καταγράφουν αύξηση κερδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ