Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ
Για κάποιους η κρίση είναι «ευκαιρία»...

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα το ετήσιο διήμερο συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα το 7ο ετήσιο διήμερο συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υπό τον τίτλο «ψηφιακές επενδύσεις για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Οπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Ι. Κανέλλο κατά την εισηγητική του ομιλία, «η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία» και αυτήν την ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη κέρδη αναζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι από την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, που σύμφωνα με το σύνολο των ομιλητών διαθέτει ακόμη τεράστια περιθώρια «επενδύσεων».

Οπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου στην Ευρώπη, φθάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πόροι που όπως τονίστηκε είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να εξευρεθούν, καθώς έχουν στενέψει τα περιθώρια της κρατικής χρηματοδότησης, οι ντόπιες τράπεζες αδυνατούν επίσης, ενώ και οι επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, ή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων, θεωρούνται απίθανες, παρά τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει τα τελευταία έτη στη χώρα μας.

Μία από τις προτάσεις που καταθέτει η ΕΕΤΤ, είναι η δημιουργία κοινών δικτύων από τους παρόχους μεταξύ τους ή και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες (ύδρευσης, φυσικού αερίου) μόνο που μία τέτοια εκδοχή προϋποθέτει το ξεπέρασμα των αντιθέσεων αναμεταξύ των τηλεπικοινωνιακών ομίλων για την κυριαρχία στη ντόπια αγορά, κάτι που με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ανυπέρβλητο.

Ελλείψει κρατικού ρευστού, σε ποσότητες ανάλογες του παρελθόντος τουλάχιστον, η ΕΕΤΤ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά χτες υποσχόμενη «διευκολύνσεις» στις επενδύσεις (βλ. μείωση ή και παραίτηση δικαιωμάτων διέλευσης δικτύων υπέρ του Δημοσίου και της Τ.Α., «ελαστικότητα» στην περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία κ.ά.) αλλά και μέτρα όπως υποχρεωτική μελέτη ινο-οπτικής καλωδίωσης στα δικαιολογητικά για την έκδοση νέων αδειών οικοδομής.

Το σύνολο των εκπροσώπων των εταιρειών απαίτησαν «σταθερό επενδυτικό περιβάλλον» και όσο το δυνατόν περισσότερες «διευκολύνσεις» από πλευράς κρατικής διοίκησης, ενώ ο εκπρόσωπος της «Παρευξείνιας Τράπεζας Επενδύσεων» που παρευρέθηκε επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα ενδιαφέρεται για μακροχρόνια επενδυτικά προγράμματα, άνω των 10 ετών, και σε περίπτωση που υιοθετηθούν τέτοιου είδους επενδύσεις στη χώρα στον τομέα των ψηφιακών υποδομών, θα πρέπει «να την υπολογίζουμε ως επενδυτικό φίλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ