Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορός στη Ρωμαϊκή Αγορά

Agapios+art'foto'stories*

Σε δύο μαγικές βραδιές για τους φίλους της μουσικής και του χορού, σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου σπάνια παρουσιάζονται θεάματα, προσκαλεί η Εθνική Λυρική Σκηνή. Στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου (9μμ) θα παρουσιαστούν δύο κοντσέρτα για πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν, σε χορογραφία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ηλία Βουδούρη και με σολίστ το διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Τουφεξή, η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για πιάνο Νο 23 του Μότσαρτ και το κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 του Μπετόβεν.

Στον επιβλητικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στην σκιά της Ακρόπολης, οι χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τις δύο χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα που έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία μεταξύ άλλων και στην Κρατική Οπερα της Βιέννης. Οπως πληροφορεί ο Ρενάτο Τζανέλλα (χορογραφία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί) «η βραδιά ξεκινά με το έργο του Μότσαρτ: μόνο το δεύτερο μέρος του κοντσέρτου έχει χορογραφηθεί. Στα άλλα δύο μέρη ακούγεται μονάχα η μουσική. Πρόκειται για μία σύγχρονη, μινιμαλιστική ερμηνεία της μουσικής, με τίτλο "Ταξίδι", που αναπαριστά το πεπρωμένο ενός καλλιτέχνη: όλη του τη ζωή ταξιδεύει, αφήνοντας πίσω του τόπους και φίλους προκειμένου να ακολουθήσει το πάθος του. Αντίθετα, η χορογραφία στο έργο του Μπετόβεν αποτελεί φόρο τιμής στην κλασική, αυτοκρατορική όψη της τέχνης του χορού... Αποτελεί την ιδανική βάση, ώστε να αναπτύξει κανείς τη γλώσσα του κλασικού χορού, την οποία έχω ανάγκη για τη δημιουργία μου. Δεν υπάρχει αφήγηση: σε αυτή την περίπτωση προτιμώ να με παρασύρει η μουσική».

Το μπαλέτο με τίτλο «Ταξίδι», πρωτοπαρουσιάστηκε το 1992 στην πόλη Οσιμο, νότια της Αγκόνας στην Ιταλία με πρωταγωνιστή το διάσημο Ουκρανό χορευτή Βλαντίμιρ Μαλάχοφ. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Βιέννης (1993) και από τον Μπαλέτο της Στουτγάρδης (1997). Στηρίζεται στην μουσική του Β. Α. Μότσαρτ για το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.23 σε λα μείζονα (Κ.488), που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου 1786, λίγες βδομάδες πριν από την πρεμιέρα της όπερας Οι γάμοι του Φίγκαρο. Ακόμα και με τα μέτρα του Μότσαρτ, ξαφνιάζει η μελωδικότητα του έργου. Χορεύει ο Ντανίλο Ζέκα.

Το δεύτερο μπαλέτο, με τίτλο Μπετόβεν έργο 73 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 από το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Βιέννης και έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ του Αιγαίου στη Σύρο το 2009. Στηρίζεται σε ένα ακόμα διάσημο κοντσέρτο για πιάνο, αυτή τη φορά στο επονομαζόμενο «αυτοκρατορικό» του Μπετόβεν, που γράφηκε το 1809, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βιέννης από τον Ναπολέοντα. Πρωταγωνιστικά ζευγάρια: Αλίνα Στεργιανού - Γιώργος Βαρβαριώτης, Μαρία Κουσουνή-Φίκα - Βαγγέλης Μπίκος, Ευρυδίκη Ισαακίδου - Στράτος Παπανούσης, Αιμιλία Γάσπαρη - Ιγκoρ Σιάτζκο, Αλεξάντερ Νέσκωβ - Σταυρούλα Καμπουράκη. Εισιτήρια: 16, 23 ευρώ / παιδικό - φοιτητικό 10 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ