Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η εκπαίδευση

Στο Α' Νεκροταφείο τάφηκε χθες ο σπουδαίος μελετητής- ερευνητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Αλέξης Δημαράς, ο οποίος «αποδήμησε» το περασμένο Σαββάτο, σε ηλικία 80 χρόνων.

Γιος του κορυφαίου ιστορικού της Λογοτεχνίας, των ιδεών και της Παιδείας που «γέννησε» ο Διαφωτισμός, Κ.Θ. Δημαρά, ο Αλέξης Δημαράς, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1932. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά υπηρέτησε την υπόθεση της εκπαίδευσης και από δημόσιες θέσεις. Διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο οποίο συγχωνεύθηκαν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Με το έργο στήριξε την επιστημονική έρευνα για την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πρακτικής και συνέβαλε στη διεύρυνση της διδασκόμενης θεματολογίας της και της σχολικής δράσης.

Για την προσφορά του ανακηρύχθηκε σε επίτιμο διδάκτορα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πάτρας. Μεταξύ των συγγραμμάτων του είναι και τα εξής: «Νεοελληνική εκπαίδευση (Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε», «Το εθνικό απολυτήριο», «Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας» και σε συνεργασία με την Βάσω Βασιλού - Παπαγεωργίου την εικονογραφημένη μελέτη «Από το κοντύλι στον υπολογιστή» (που αφορά στα σημαντικότερα στάδια της ελληνικής εκπαίδευσης, από το 1830 μέχρι το 2000).

Σε συλλυπητήρια δήλωσή της, η προσωρινή υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού Τ. Καραπαναγιώτη, υπογράμμισε ότι ο Αλ. Δημαράς, άφησε «μία τεράστια κληρονομιά: αυτή του πεφωτισμένου Δασκάλου. Οι δρόμοι που άνοιξε στην ελληνική εκπαίδευση απέφεραν γόνιμους καρπούς και μένουν πολύτιμο εφόδιο στην ελληνική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ