Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μαθήματα Σύνθεσης από τον Νίκο Περγιάλη

(β' μέρος)

Μια σειρά θεμάτων παρουσιάζει ο συνθέτης του ρεμπέτικου τραγουδιού, αλλά και σκακιστικών προβλημάτων Νίκος Περγιάλης και απευθύνεται σε προχωρημένους και αρχάριους φίλους της σύνθεσης, προκειμένου να καλύψουν τα κενά του καλλιτεχνικού σκακιού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ας δούμε μερικά θέματα: α) Το θέμα της προαγωγής πιονιού και το ερώτημα σε τι το προάγει και γιατί. β) Το ματ της μεταβίβασης (Transferred mat). γ) Novotny πρωτεύον που απαιτεί δύο απειλές. δ) Promotion white. Στις λευκές (και μαύρες) προαγωγές για να είναι σωστό το πρόβλημα πρέπει οι προαγωγές να είναι τουλάχιστον δύο από το ίδιο πιόνι. ε) Αλλο θέμα είναι το Block - threat+Duel (φραγμός με απειλή και μονομαχία). στ) Δύο διαφορετικές μονομαχίες (Duel). Ενα πρόβλημα μεταξύ λευκού Πύργου και μαύρου Ιππου και ένα μεταξύ λευκού βασιλιά και μαύρου πύργου. ζ) Εξαιρετικό θέμα είναι και το Comblete Block όπου, όταν στο φαινομενικό παιχνίδι (set play) υπάρχουν έτοιμα ματ σε κάθε κίνηση του μαύρου, τότε το πρόβλημα είναι σε θέση ολικού αποκλεισμού.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου επανερχόμαστε στο α) θέμα που είναι πρόβλημα - άσκηση. Παίζει ο λευκός και προάγει το πιόνι (να σημειώσουμε εδώ ότι όλα τα προβλήματα - μαθήματα - που θα δούμε είναι ΜΑΤ σε 2), σε τι κομμάτι θα το προάγει και γιατί; Σύνθεση του Νίκου Περγιάλη (1990) με τον οποίον μπορείτε να επικοινωνείτε - για κάθε απορία ή συμβουλή - με επιστολή: οδός Βάκχου 50, Τ.Κ. 14451 Μεταμόρφωση Αττικής ή στο τηλ.: 210.2826.485.

Η απάντηση στο προηγούμενο θέμα (Novotny secondary) 1. Αδ4! (απειλεί 2. Πε5Χ) 1... Πε7 ή Πδ5 2. Αδ5Χ. 1... Πδ4 2. Ιγ5Χ. 1... Αθ5+ 2. Πθ5Χ. 1... Αζ5+ 2. Βζ5Χ. 1... Αδ4 2. Ιδ2Χ. 1... Αζ4 2. Πζ4Χ. 1...Ιδ3 2. εδ3Χ. 1...Ιζ3 2. εζ3Χ. 1...Βθ2 2. Πε3+ ματ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ