Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Το ΝΑΤΟ δε μειώνει το στρατό κατοχής

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των περίπου 6.200 στρατιωτών που διαθέτει στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο διοικητής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη, Ελληνοαμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης, έπειτα από συνάντηση που είχε με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτε Γιαχγιάγκα.

Ο Σταυρίδης ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει τάχα «αφοσιωμένο» στη δημιουργία ασφαλούς και ειρηνικού περιβάλλοντος. Η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, απ' την άλλη, παρατήρησε ότι το βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου παραμένει «μεγάλη πρόκληση για τους θεσμούς του Κοσσόβου» και εξέφρασε υποστήριξη στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις άρσης των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει από το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή Σέρβοι.

Ωρες νωρίτερα, δεκάδες Αλβανοί του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» υποδέχτηκαν με ντομάτες τον ειδικό μεσολαβητή της ΕΕ στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, Ρόμπερτ Κούπερ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στο διάλογο», «Η Σερβία χρηματοδοτεί τις παράλληλες δομές» κλπ.

Η θερμή υποδοχή αποδοκιμάστηκε από τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι που σχολίασε πως τέτοια επεισόδια «βλάπτουν την εικόνα» του Κοσσυφοπεδίου. Επί της ουσίας πάντως, στη συνάντηση του Θάτσι με τον Κούπερ συζητήθηκε η εφαρμογή των έως τώρα συμφωνηθέντων ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι, τα οποία κατά τον ευρωενωσιακό μεσολαβητή θα πρέπει «να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν».

Προχτές βράδυ, ο Κούπερ είχε συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Ο Σέρβος διαπραγματευτής διαπίστωσε πως υπάρχουν διαφορές στην ερμηνεία των πρόσφατων συμφωνιών με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της περιφερειακής εκπροσώπησης του προτεκτοράτου, προσθέτοντας πως επιβεβαίωσαν την ανάγκη «συνέχισης μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας σε άλλη μορφή, σε υψηλότερο επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ