Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στέφανος Μόσχος
Στέφανος Μόσχος
Φωτ.

Στον Αχιλλέα Μπλάνα: Αγαπημένε μας σύντροφε ΑΧΙΛΛΕΑ. Σε γέννησε η τίμια θεσσαλική γη τη μέρα του μεγάλου ξεσηκωμού της, 6 Μάρτη 1910. Λες και από την πρώτη στιγμή, διαφαινόταν η πορεία της ζωής σου. Μια ζωή, ένα ατέλειωτο πάλεμα με την αδικία. Και συ μπροστάρης, από τα πρώτα νεανικά χρόνια σου. Σεμνός και ανιδιοτελής.

Στη μνήμη του Αχιλλέα μας, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η οικογένεια του Αχιλλέα Μπλάνα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΟΣΧΟΥ, από την Αθήνα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, κρατούμενου στις φυλακές της Κέρκυρας. Καθώς και στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΤΕΖΟΥ και ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας.

Ειρήνη Μόσχου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συντρόφου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΕΛΙΩΤΗ, μέλους του Παραρτήματος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ, προσφέρω 5.000 δρχ. στο Παράρτημα και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, της οποίας ήταν μέλος.

Δε θα ξεχαστεί ποτέ. Πενήντα χρόνια μαζί στη ζωή και στους αγώνες.

Καίτη Χελιώτη

* * *

Φωτ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ από το Σπλιγκούρι Ρόδου, γεννήθηκε το 1900. Ζούσε στο Κάιρο. Εκεί ασπάστηκε την κομμουνιστική ιδεολογία. Στέλεχος του νεαρού τότε ΚΚ Αιγύπτου, το 1929 πιάστηκε από την αιγυπτιακή Αστυνομία για τη συνδικαλιστική δράση του και ως Δωδεκανήσιος, παραδόθηκε στο ιταλικό προξενείο. Μεταφέρθηκε στην Ιταλία, όπου κρατήθηκε για πέντε χρόνια στις φυλακές. Το 1934 επέστρεψε στη Ρόδο. Δημιούργησε κομμουνιστικούς πυρήνες για την αντίσταση κατά του αφελληνισμού του λαού, ενάντια στη φασιστική καταπίεση και για την εθνική αποκατάσταση των Δωδεκανήσων. Πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στα νησιά της Ιταλίας.

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
Η πτώση του φασισμού στην Ιταλία, τον βρίσκει στις ιταλικές φυλακές. Εντάσσεται στους παρτιζάνους. Από τις γραμμές της 8ης Συμμαχικής Στρατιάς παίρνει μέρος σε μάχες, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ρώμης.

Ηταν σύνδεσμος των παρτιζάνων με το Συμμαχικό Στρατηγείο.

Οι κακουχίες της φυλακής και η σκληρή ζωή των παρτιζάνων κλόνισαν ανεπανόρθωτα την υγεία του και πέθανε, ενώ βρισκόταν σε αποστολή του ΚΚ Ιταλίας, την 1η Φλεβάρη 1945.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Χαρίκλεια Μερζένη και Αλέκος Βασιλειάδης πρόσφεραν στην ΚΟ Ρόδου 30.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΙΖΙΑΚΗ, σεβαστού φίλου, πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 3 Μάρτη 2001 και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης, 20.000 δρχ. για την πραγματοποίηση των στόχων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Yvette και Λάμπρος Τσελίκας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΚΑΖΑΓΛΗ, οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, η κόρη του και η εγγονή του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Αλίμου, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.


Παναγιώτης Χελιώτης
Παναγιώτης Χελιώτης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ