Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Βολικές οι ... πειρατικές επιθέσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι Σομαλοί πειρατές που καταλαμβάνουν πλοία στον Ινδικό Ωκεανό ευθύνονται για τουλάχιστον 35 θανάτους ομήρων το 2011, υποστηρίζει έκθεση του ιδρύματος «Ουάν Ερθ Φιούτσερ Φαουντέσιον» και της Διεθνούς Ναυτιλιακής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε χτες και καταγράφει κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Βέβαια, η δράση των πειρατών δίνει το καλύτερο πρόσχημα για την παρουσία ισχυρών ιμπεριαλιστικών «αντιπειρατικών» δυνάμεων σε μία από τις πιο νευραλγικές οδούς της διεθνούς ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ομήρων μειώθηκε κατά 555 το 2011 από 645 το 2010, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι οκτώ από τους ομήρους σκοτώθηκαν είτε κατά τη σύλληψή τους από τους πειρατές είτε εκτελέστηκαν αργότερα, ενώ άλλοι οχτώ πέθαναν από ασθένειες ή υποσιτισμό. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι οι πραγματικοί καθώς πολλές από τις επιθέσεις δεν αναφέρονται και αφορούν καΐκια της περιοχής και μεσαία αλιευτικά σκάφη.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ακόμη ότι επειδή πολλοί πλοιοκτήτες εγκαταλείπουν τα μικρότερα και πιο ευάλωτα σκάφη, καθώς και τα πληρώματά τους, συχνά εκείνοι οι όμηροι κρατούνται από τους Σομαλούς πειρατές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ετσι, τουλάχιστον 149 όμηροι παρέμειναν στα χέρια των πειρατών για περισσότερο από ένα χρόνο και 26 για περισσότερα από δυο χρόνια. Πολλοί από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι ανέφεραν ότι υπέστησαν βασανιστήρια, όπως ξυλοδαρμό ή αφαίρεση των νυχιών από τα δάχτυλά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ