Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση πιέσεων από Βρετανία - πετρελαιομοναρχίες

Οι συγκρούσεις στρατού με ενόπλους της αντιπολίτευσης κλιμακώνονται
Οι συγκρούσεις στρατού με ενόπλους της αντιπολίτευσης κλιμακώνονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι επαφές μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία. Στη φάση αυτή, ενεργότερο ρόλο μοιάζει να διεκδικεί ο βρετανικός ιμπεριαλισμός, που διατηρεί αρκετά καλές σχέσεις ούτως ή άλλως με τις πετρελαιομοναρχίες της περιοχής, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει και να αυξήσει τα ερείσματά του στην περιοχή, ιδιαίτερα τώρα που οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ακόμη και μεταξύ «συμμαχικών» δυνάμεων, οξύνονται.

Ετσι, συνάντηση είχαν, χτες, στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και αντιπροσωπεία των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου - Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σ. Αραβία σε ηγετικό ρόλο, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ, που προεδρεύει του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προοπτικές σύσφιγξης περαιτέρω των εμπορικών τους σχέσεων, αλλά και την «κοινή δράση για διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και αποκατάσταση της ηρεμίας στη Συρία μέσα από τη δικαίωση του συριακού λαού», λέγοντας ξεκάθαρα ότι θα εντείνουν τις πιέσεις προς το καθεστώς Ασαντ. Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, πολύ γρήγορα, συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση, την οποία φέρονται να ενισχύουν ποικιλοτρόπως, ενώ το Συμβούλιο έχει ανοιχτά προτείνει τον επίσημο εξοπλισμό των ενόπλων της αντιπολίτευσης, κάτι που σήμερα γίνεται ανεπισήμως.

Εκτός αυτού, το Λονδίνο φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στον Πρόεδρο της συριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στενό συνεργάτη του Ασαντ, στρατηγό Μοουάφακ Τζουμάα, προκειμένου να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν σε αυτά συνδυάσουμε και το ότι, στις αρχές της βδομάδας, το Λονδίνο έδωσε εντολή σε βρετανική ασφαλιστική να άρει την κάλυψη σε ρωσικό πλοίο που μετέφερε επιδιορθωμένα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα από τη Μόσχα στη Συρία, στο πλαίσιο πολύ παλιάς συμφωνίας, είναι ξεκάθαρο ότι η βρετανική ηγεσία προσπαθεί να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που θα τη θέσουν σε ευνοϊκότερη θέση στα ενδο-ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Κατά τα άλλα, εντός Συρίας, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι «ένοπλοι τρομοκράτες προχώρησαν σε νέα σφαγή στην περιοχή Ντάρετ Αζάχ, έξω από το Χαλέπι, όπου δολοφόνησαν και ακρωτηρίασαν περισσότερα από 25 άτομα». Βίντεο που διατείνεται ότι είναι από τη συγκεκριμένη περιοχή και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, δείχνει ματωμένα κορμιά με στρατιωτικά παντελόνια το ένα πάνω στο άλλο και μια φωνή ακούγεται να λέει ότι πρόκειται για άνδρες των παραστρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος. Καμία πληροφορία δεν μπορεί να διασταυρωθεί βέβαια. Το σίγουρο είναι ότι ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει εκ νέου να εισέλθει στην πόλη Χομς για να απομακρύνει αμάχους και τραυματίες, ενώ για πολλοστή φορά και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές διαβεβαιώνουν ότι θα τηρήσουν κατάπαυση πυρός, κάτι, όμως, που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Πτώση τουρκικού αεροσκάφους

Την απώλεια επαφής με στρατιωτικό αεροσκάφος της ανακοίνωσε χτες η Τουρκία, την ώρα που αυτό βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της επαρχίας Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικών και συριακών ΜΜΕ, το αεροσκάφος τύπου F-4 συνετρίβη στα χωρικά ύδατα της Συρίας, ενώ σύμφωνα με το CNN- turk και την εφημερίδα «Χουριέτ», οι δύο πιλότοι του βρέθηκαν ζωντανοί. Η επαφή με το αεροσκάφος φέρεται να χάθηκε μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση της Μαλάτια.

Πληροφορίες που διέρρευσαν σε αραβόφωνα δίκτυα υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα κοντά στη συριακή πόλη Ρας αλ Μπασέετ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ