Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Εμμεσες πιέσεις για αυξήσεις τιμών

Αυξήσεις τιμολογίων από το «παράθυρο», φαίνεται να ζητάει η ΔΕΗ, με τον επικεφαλής της Α. Ζερβό να δηλώνει από τη μία ότι το κόστος της επιχείρησης έχει αυξηθεί περί του 5% και ότι θα εκθέσει την κατάσταση στα αρμόδια όργανα, αλλά από την άλλη να διαβεβαιώνει ότι ...δε θα ζητήσει αυξήσεις, λόγω της κοινωνικής κατάστασης! Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν χτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία τελικά αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει και την πλειοψηφία των μετοχών. Το αίτημα δεν αιτιολογήθηκε, πυροδοτώντας σενάρια, με το πιο «αθώο» να σχετίζεται με την καθυστέρηση ορισμού νέου υπουργού Οικονομικών και άλλα να προαναγγέλλουν αλλαγές στη διοίκηση της ΔΕΗ. Η νέα σύγκληση της ΓΣ ορίστηκε για τις 12 του Ιούλη.

Ακόμη και αν η ΔΕΗ δεν ζητήσει ανατιμήσεις τιμολογίων, η αναφορά της στην αύξηση του κόστους δεν είναι άσχετη με μια σειρά αντιλαϊκές εκκρεμότητες στο χώρο της ενέργειας, που επιβάλλονται και από το μνημόνιο. Πρώτα απ' όλα με τη μετάβαση στα «απελευθερωμένα» οικιακά τιμολόγια, όπου ανάλογα με τη μέθοδο μετάβασης, η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες προμήθειας θα επιδιώξουν να αντλήσουν σημαντικά ποσά από τις εργατικές οικογένειες και συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά. Ακολουθούν μια σειρά από αναμενόμενες παρεμβάσεις σε σχέση με τη νέα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το διαμελισμό της, την απώλεια λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών δικαιωμάτων και μονάδων. Αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στον καθορισμό του κόστους, των χρεώσεων, των τιμών, για την εκτόξευση των κερδών των ιδιωτών.

Στο μεταξύ, η διαδικασία αναχρηματοδότησης για δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας, με αύξηση των επιτοκίων. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ κινούνται στο 1,1 δισ. ευρώ και η επιχείρηση θα επιδιώξει να αντλήσει μέρος τους με τη χρήση εταιρείας που θα τηλεφωνεί στους πελάτες που χρωστάνε. Ο Α. Ζερβός σημείωσε ότι παρά το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ, δε θα υπάρξει πρόβλημα ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι, δεδομένου και των υψηλών υδάτινων αποθεμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ