Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Προχωρούν σε πληρωμές αλλά με εισφορές των ασφαλισμένων και όχι από το κράτος

Τα χρέη του Απρίλη θα καταβληθούν τις επόμενες μέρες

Με «ρεφενέ» τις εισφορές των ασφαλισμένων στους κλάδους υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ, και ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας με 125 εκατ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προς αυτούς για τον Απρίλη του 2012.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας -και πήραν μέρος οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΦΣΑ)- καταλήχθηκε ότι θα δοθούν: απ' τον ΟΠΑΔ (85 εκατ. ευρώ, που είναι οι εισφορές του Απρίλη στον κλάδο υγείας), 22 εκατ. ευρώ απ' το ΙΚΑ, 20 εκατ. ευρώ απ' τον ΟΓΑ, ενώ απ' το κράτος θα δοθούν 56 εκατ. ευρώ που είναι η εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης για τον Αύγουστο του 2012.

Ωστόσο όμως, ο ΕΟΠΥΥ κουβαλά και τα χρέη των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που μέχρι 31.12.2011 ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Απ' αυτά, τα 250 εκατ. ευρώ είναι χρέη προς φαρμακοποιούς.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι τα 125 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από 28.6.2012 μέχρι την 5.7.2012. Σχετικά με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών ο υπουργός Υγείας είπε ότι «αυτές θα αποπληρωθούν σύμφωνα με το νόμο, το άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα» (ο Ν. 4038/2011 προβλέπει τη συνολική αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς όλους τους ιδιώτες προμηθευτές και σύμφωνα με αυτόν ο ΕΟΠΥΥ θα πάρει 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία, ωστόσο, τόσο η προηγούμενη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαρτούν απ' τα «χρηματικά διαθέσιμα της δανειακής σύμβασης» - Βλέπε δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπείες φαρμακοποιών στις 11.6.2012).

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θ. Αμπατζόγλου, δήλωσε ότι διατηρεί επιφυλακτικότητα για τη δέσμευση του υπουργείου και ότι μετά από διαβούλευση με τα μέλη της Διοίκησης θα ανακοινώσει αύριο την απόφαση του ΠΦΣ.

Σε αδιέξοδο ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί

Εν τω μεταξύ, η πρόταση της πλειοψηφίας της ηγεσίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) -που έγινε και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με 13 ψήφους- να άρουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση μέχρι τις 30.6.2012 έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τόσο τους ασθενείς όσο και τους φαρμακοποιούς.

Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα τοις μετρητοίς και καταφεύγουν σε φαρμακεία του Πειραιά που χορηγούν φάρμακα με πίστωση - αλλά και αυτά τα φαρμακεία άδειασαν. Ταυτόχρονα, οι φαρμακοποιοί -ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι- έχουν στεγνώσει από χρήματα καθώς δεν πληρώνονται απ' τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν πληρωμές τοις μετρητοίς για τα φάρμακα.

Ιδιαίτερα οι φαρμακευτικές εταιρίες επιμένοντας στην πρακτική να μην πιστώνουν σχεδόν κανένα έχουν οδηγήσει ασθενείς -όπως όσοι πάσχουν από καρκίνο- να μην μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους γιατί δεν προμηθεύουν ούτε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τα απαραίτητα φάρμακα. Ετσι ασθενής απ' την επαρχία περιμένει ένα μήνα να προμηθευτεί το φάρμακό του από πολυεθνική, παρά τη σύσταση του γιατρού να ξεκινήσει άμεσα τη θεραπεία.

Απ' την ηγεσία του ΦΣΑ έγινε γνωστό ότι το ΔΣ θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει για όλα τα θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ