Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια

Για τίποτα δε δεσμεύτηκε ο υπουργός Παιδείας, στη σύνοδο πρυτάνεων

Δε δεσμεύτηκε για τίποτα, όσον αφορά στην εκρηκτική κατάσταση στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, στη σύνοδο πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά τα πανεπιστήμια βρίσκονται στον «αέρα», με κίνδυνο να μην μπορούν να λειτουργήσουν, αφού όπως είναι γνωστό η χρηματοδότησή τους έχει εγκριθεί μέχρι τις 30 Ιούνη. Εκτός αυτού υπάρχει μόνο εγκύκλιος της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας, Φ. Κιάου, η οποία είχε εγκρίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου αναφέρεται ότι δε συντρέχει λόγος αναστολής της χρηματοδότησης στις 30 Ιούνη. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον η θητεία των υπαρχουσών διοικήσεων λήγει στις 30 Αυγούστου, δεν υπάρχει λόγος για διακοπή της χρηματοδότησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως απ' το Σεπτέμβρη επανέρχεται ο εκβιασμός της χρηματοδότησης, για να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Υπενθυμίζουμε ότι για μεγάλο διάστημα τα πανεπιστήμια εκβιάζονταν. Για να λάβουν τη χρηματοδότηση έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο.

Οι πρυτάνεις σε ομόφωνο ψήφισμά τους καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο. Διευκρινίζουν ότι από τις 31 Αυγούστου «λήγει η θητεία διευθυντών Τομέων, προέδρων Τμημάτων, κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα πανεπιστήμια να μη διοικούνται και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές». Οι πρυτάνεις επαναφέρουν τις προτάσεις που είχαν καταθέσει το Μάη στο υπουργείο Παιδείας, για αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο.

Επιπλέον, σε ομόφωνο ψήφισμα για ακαδημαϊκά θέματα κάνουν λόγο για «αντιακαδημαϊκό χαρακτήρα του νόμου» και αδυναμία εφαρμογής του νόμου και θέτουν μια σειρά ζητήματα, όπως τις εκλογές, τις μονιμοποιήσεις και εξελίξεις μελών ΔΕΠ, αλλά ακόμα και τη «διασφάλιση των τίτλων σπουδών των φοιτητών». Η δραματική μείωση του προσωπικού, σημειώνουν, απαιτεί ρυθμίσεις για διορισμούς εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, πιστώσεις για συμβασιούχους καθηγητές (ΠΔ 407/80), θέσεις ΕΔΙΠ κ.ά., διαφορετικά «σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών Τμημάτων θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας».

Δε «χτυπούν» την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων

Οι πρυτάνεις, παρόλο που περιγράφουν την εκρηκτική κατάσταση στα ιδρύματα και ζητούν λύσεις, δε «χτυπούν» την πλευρά του νόμου - πλαισίου που αφορά στη μετατροπή των ιδρυμάτων σε ΑΕ, με ανάλογα προγράμματα και την άμεση σύνδεση με την «αγορά». Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως διαμαρτύρονται για την ένταξη των δομών Διά Βίου Μάθησης (κατάρτισης) στο υπουργείο Εργασίας, κατηγορώντας την πολιτεία ότι καταργεί το νόμο - πλαίσιο ως προς τη Διά Βίου Μάθηση. Θυμίζουμε ότι ο νόμος - πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στα ιδρύματα να φτιάξουν «μαγαζιά» κατάρτισης (με δίδακτρα) και κατ' επέκταση να «προσφέρουν» πτυχία πολλών ταχυτήτων. Επιπλέον, δεν αρνούνται τη διαδικασία της αξιολόγησης (από την «αγορά»), παρά μόνο ζητούν «να βασίζονται οι εξωτερικές αξιολογήσεις στις εσωτερικές και να λαμβάνουν υπόψη τους τα σχόλια της ακαδημαϊκής μονάδας», όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, ζητά απαντήσεις απ' το υπουργείο για ζητήματα ...νομιμότητας. Σε επιστολή της στον υπουργό Παιδείας αναφέρει πως στο τέλος Αυγούστου λήγουν οι θητείες των προϊσταμένων τμημάτων και των υπεύθυνων τομέα στα ΤΕΙ, πως μερικά ΤΕΙ «έχουν προγραμματίσει εκλογές των παραπάνω οργάνων με τον προηγούμενο νόμο (3549/2007), επικαλούμενα τις μεταβατικές διατάξεις του Ν.4009/2011, όμως υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για τη νομιμότητα των αποφάσεων αυτών». Ζητά απάντηση στο θέμα, «ώστε να αποφευχθούν τυχόν προσφυγές για τη νομιμότητα των εκλογών και να αποφύγουν τις περιπέτειες τα Ιδρύματα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ