Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Μύρισαν ... χρήμα 11 εταιρείες

Με θριαμβολογίες υποδέχτηκε η κυβέρνηση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο διαγωνισμό για την εκχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στα Γιάννενα. Στο τέλος της προθεσμίας χτες, είχαν κατατεθεί 8 αιτήσεις από 4 κοινοπραξίες εταιρειών και μεμονωμένα από 2 ακόμη εταιρείες από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Ιταλία και Ελλάδα. Το ενδιαφέρον θεωρήθηκε μεγάλο και ...«δικαίωση» για τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και την συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου». Ενδεικτικά, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης που είχε αναλάβει «εργολαβικά» την εκποίηση του ελληνικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έκανε λόγο για «μέρα ορόσημο στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας»! Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σημειώνει ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό κρίνεται «εξαιρετικά επιτυχής παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα».

Το σίγουρο είναι ότι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα - επιβεβαιωμένα - κοιτάσματα, προσβλέπουν σε υπερκέρδη, έχοντας το πλεονέκτημα των υψηλών τιμών του πετρελαίου, της εξέλιξης της τεχνολογίας εξορύξεων, αλλά και μιας πολιτικής που στοχεύει διαρκώς στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:

Για τα Γιάννενα:

Ελληνικά Πετρέλαια AE - Edison International SPA - Melrose Resources Plc.

  • Energean Oil and Gas (εκμεταλλεύεται τον Πρίνο) - Petra Petroleum - Schlumberger (strategic technical partner).
  • Arctic Hunter Energy Inc - KO Enterprises Inc.
  • Chariot Oil and Gas Limited.

Για τον Πατραϊκό Κόλπο:

  • Energean Oil and Gas - Trajan Oil and Gas Limited - Schlumberger (strategic technical partner).
  • Ελληνικά Πετρέλαια AE - Edison International SPA - Melrose Resources Plc.

Για το Κατάκολο:

  • Energean Oil and Gas - Trajan Oil and Gas Limited - Schlumberger (strategic technical partner).
  • Grekoil Energy Ventures LTD.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ