Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Ανασύσταση» με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά

Κεντροαριστερές συμμαχίες στο φόντο της αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας, επιδιώκει ο Ε. Βενιζέλος

Την «ανασύσταση» του ΠΑΣΟΚ, με πυλώνες τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας και την εφαρμογή των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και με στόχο την ανάκτηση του συστημικού του ρόλου, να διασφαλίσει την «κοινωνική συναίνεση» μέσω της υποταγής του λαού στα μέτρα των μνημονίων και των ευρωενωσιακών πολιτικών, κήρυξε χτες ο Ε. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος, ξεδίπλωσε το σχέδιο για την αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο τη δημιουργία ενός «σύγχρονου κεντροαριστερού πόλου» -με τη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. και όσων άλλων «προθύμων»- που με νέο «προσωπείο», αλλά με την ίδια ταξική στρατηγική, θα κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Διεκδίκησε ταυτόχρονα την ισχυρή παρουσία του κόμματος του στην κυβερνητική αντιλαϊκή διαχείριση. Οπως ανέφερε, «στηρίζουμε ελέγχουμε και προτρέπουμε την κυβέρνηση» και «το ΠΑΣΟΚ δε θα αποστεί του εθνικού καθήκοντος θα αναλάβει πρωτοβουλίες». «Στόχος μας είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό και δημοκρατικό» υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος και ζήτησε τη σύναψη μίας «νέας κοινωνικής συμφωνίας και συμμαχίας» με όλους εκείνους που τσάκισε με την πολιτική του.

Αυτή η «κοινωνική συμφωνία», όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του στην ντόπια αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, θα στηρίζεται στη «διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας» με τη συνέχιση της λιτότητας, στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» με την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στην «εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης», με την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο Ε. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να επανακτήσει την πρωταγωνιστική θέση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο, όπως είπε, τη συγκρότηση μιας ισχυρής κεντροαριστεράς στα «πρότυπα της "Ελιάς" στην Ιταλία», των Πρόντι και Νταλέμα. Σε αυτή τη βάση χαρακτήρισε «μαγιά το μικρό και ανθεκτικό εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ» στις τελευταίες εκλογές και απεύθυνε κάλεσμα στη ΔΗΜ.ΑΡ. για «έντιμο διάλογο».

Αμεση ήταν η ανταπόκριση της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Σπ. Λυκούδη, που χαιρέτησε στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, να καλεί σε ανοιχτό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις. Οπως ανέφερε, «μπροστά στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη η ΔΗΜ.ΑΡ. θέλει να ανταποκριθεί σε ένα ουσιαστικό διάλογο (...) με όσους ανήκουν στον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού σοσιαλισμού, είτε ανήκουν σε υπαρκτούς πολιτικούς σχηματισμούς, είτε είναι ανένταχτοι και οραματίζονται μια ισχυρή και αξιοπρεπή Ελλάδα με όρθια την κοινωνία».

Ο Ε. Βενιζέλος έβαλε τέλος στα σενάρια για αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «είμαστε υπερήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας. Δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης». Ο ίδιος, στην προσπάθεια να στηρίξει το εφεύρημα της «ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε -χωρίς να τα κατονομάσει- «σε στελέχη που αρνούνται να συμβάλουν στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ», τα οποία «έβλαψαν την παράταξη τα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά». Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ