Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να κλείσουν τα προγράμματα διά βίου μάθησης στα πανεπιστήμια

Κινητοποίηση έκαναν χθες οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία προγραμμάτων διά βίου μάθησης που ξεκίνησε το ΑΠΘ τους προηγούμενους μήνες και επεκτείνει μέσα στο καλοκαίρι, εφαρμόζοντας το Νόμο Πλαίσιο, πραγματοποίησαν χθες οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ.

Τα προγράμματα αυτά είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και όσοι εγγράφονται να τα παρακολουθήσουν πληρώνουν δίδακτρα 900 ευρώ. Τους χορηγείται «πιστοποιητικό επιμόρφωσης (με αντιστοίχιση ECTS)». Δηλαδή, εντάσσονται στη διαδικασία που θεμελίωσε η Μπολόνια και επέκτειναν οι άλλες σύνοδοι των υπουργών Παιδείας της ΕΕ για τη διάλυση των πτυχίων και την αντικατάστασή τους από μία συλλογή πιστωτικών μονάδων (ECTS) «από τα σπάργανα ως τα σάβανα», ώστε να συμβαδίζει με την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων. Το τελευταίο προωθείται δραστήρια και μέσω της υιοθέτησης του «συμπληρώματος διπλώματος» από τα περισσότερα τμήματα το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ καλούν τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών και λειτουργίας του πανεπιστημίου με ανταποδοτικό τρόπο. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Σήμερα, ζητάνε να πληρώσεις για την κατάρτιση στα Διά Βίου προγράμματα, αύριο θα θεσπίσουν δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά, μεθαύριο για το πτυχίο.

Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από σπουδές υψηλού επιπέδου, που να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες και να καλύπτουν με επάρκεια τις απαιτήσεις του επαγγέλματος που συνδέονται, χωρίς άλλους όρους. Οπου είναι αναγκαία η περιοδική επιμόρφωση, εξαιτίας σημαντικών αλλαγών στην επιστήμη, αυτό να παρέχεται δωρεάν από το κράτος και να είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου. Δε χρειάζεται να υπάρχουν ιδιαίτερες δομές για το σκοπό αυτό, που το μόνο που προσφέρουν είναι την πολυδιάσπαση και απαξίωση των επιστημονικών αντικειμένων. Και προφανώς, για να είναι δυνατή η επαγγελματική αποκατάσταση με τη λήψη του πτυχίου, χωρίς καθυστερήσεις ή ετεροαπασχόληση, πρέπει να ενταθεί η πάλη για οικονομία προσανατολισμένη στην πολύπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μακριά από τη λογική του κέρδους και της "ανταγωνιστικότητας" που οδήγησαν στη σημερινή καπιταλιστική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ