Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια μικρή όαση φτιαγμένη με τα υλικά της συντροφικότητας

Μια μικρή αλλά σημαντική ανάπαυλα από τα προβλήματα, καθώς και μια από τις λιγοστές ευκαιρίες για αναψυχή και διασκέδαση, αποτέλεσε για χιλιάδες νέους και νέες το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Γράμμο και στο Βίτσι, με κατασκήνωση στο Νεστόριο της Καστοριάς.

Στο πλαίσιο του διημέρου, οι νέοι και οι νέες βρέθηκαν στα μέρη όπου ο Δημοκρατικός Στρατός έδωσε τιτάνιο αγώνα, γνώρισαν περισσότερες πτυχές του αγώνα αυτού και τίμησαν τους ήρωές του. Το Σάββατο επισκέφτηκαν το Βατοχώρι της Φλώρινας. Παρακολούθησαν την ομιλία του Κώστα Σταμπολίδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του υποστράτηγου του ΔΣΕ, Νίκου Θεοχαρόπουλου και της πλακέτας που στήθηκε στο μέρος όπου σκοτώθηκε, τον Αύγουστο του 1949. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή, στη Λυκόρραχη, με τη μεγάλη συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και την επίσκεψη στο μνημείο που έχει στήσει το ΚΚΕ προς τιμή των μαχητών και των μαχητριών, στο μέρος όπου βρέθηκε το πολυβολείο του ΔΣΕ.

Ομως, η νεολαία που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι νέοι, οι φοιτητές και σπουδαστές αλλά και νέοι γονείς που βρέθηκαν στο Νεστόριο, δεν είχαν μόνο τη δυνατότητα να γνωρίσουν σημαντικές πλευρές της Ιστορίας του ΚΚΕ και να έρθουν σε επαφή με την ηρωική δράση του ΔΣΕ. Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα πανέμορφο μέρος, πολύ μακρινό για τους περισσότερους, να ζήσουν δυο μέρες συλλογικά, σε ένα μικρό «χωριό» που στήθηκε και πήρε ζωή από αυτούς τους ίδιους.


Πούλμαν γεμάτα με δεκάδες νεολαίους από ολόκληρη την Ελλάδα άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο της κατασκήνωσης από το μεσημέρι της Παρασκευής. Με την ορμή της νιότης, σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι της ΚΝΕ, με σάκους, υπνόσακους και άλλους εξοπλισμούς ανά χείρας, άρχισαν να κατακλύζουν κυριολεκτικά το χώρο στο Νεστόριο. «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», ακούγεται κατά μήκος όλης της κατασκήνωσης, καθώς οι νέοι κατευθύνονταν στο χώρο όπου έστησαν τις σκηνές. Χιλιάδες ακόμα νέοι συνέχιζαν να καταφθάνουν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Το πρωί, η «Κόκκινη Πολιτεία» είχε ήδη στηθεί...

Η οργάνωση και η λειτουργία του χώρου ήταν υπόθεση συλλογική. Ολα στήθηκαν με την προσφορά και τη συμβολή των μελών της ΚΝΕ: από τη λειτουργία της κάθε ταβέρνας και τη φροντίδα για την καθαριότητα, μέχρι την ξενάγηση στην έκθεση για το Δημοκρατικό Στρατό, τις εκδηλώσεις και τα γλέντια.

Ιδιαίτερα ξεχώρισε ο παιδότοπος που για πρώτη φορά φέτος στήθηκε στο χώρο της κατασκήνωσης για τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους. Οι συντρόφισσες που ανέλαβαν τη λειτουργία του, φρόντισαν να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα, ώστε οι πιο μικροί κατασκηνωτές να μπορούν να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να γνωριστούν μεταξύ τους.


Το διήμερο στάθηκε επίσης αφορμή για να γνωρίσουν όσοι συμμετείχαν σε αυτό μια διαφορετική αντίληψη για τη διασκέδαση, τον ελεύθερο χρόνο και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί. Από τη μια, το ίδιο το πρόγραμμα όπως διαμορφώθηκε από την ΚΝΕ, εξασφάλιζε ευκαιρίες για ψυχαγωγία και άθληση, καθώς περιλάμβανε γλέντι και χορό, τουρνουά μπάσκετ στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 30 ομάδες, εκδηλώσεις με πολιτιστικό και πολιτικό περιεχόμενο. Από την άλλη, οι πρωτοβουλίες των νέων πλούτισαν τη διοργάνωση, έκαναν την κατασκήνωση ένα χώρο που έσφυζε από ζωή και σε κάθε γωνιά του συνέβαινε κάτι διαφορετικό: Κάπου φτιαχνόταν ένας κύκλος και μια ομάδα έπαιζε βόλεϊ. Αλλού ένας έπιανε μια κιθάρα και πρόθυμα κάποιος άλλος τον συνόδευε στο τραγούδι. Παραπέρα μια παρέα κανόνιζε να επισκεφτεί την έκθεση για τον ΔΣΕ.

Το διήμερο μπορεί να τελείωσε, τη σκυτάλη όμως παίρνουν οι επόμενες πρωτοβουλίες. Συνέχεια θα δοθεί τόσο με την πρόταση της ΚΝΕ για φθηνές και δημιουργικές διακοπές στο κάμπινγκ που διοργανώνει στο Αχλάδι, όσο και με την πλούσια δραστηριότητα των οργανώσεων μπροστά στο 38ο Φεστιβάλ. Στον απόηχο του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, παραμένει η αξία και η δύναμη της συντροφικότητας, της συλλογικότητας, η ανάγκη της νεολαίας για μια εναλλακτική πρόταση για τη διασκέδαση και τον ελεύθερο χρόνο. Και ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα, για περισσότερες, μαζικότερες, ακόμα πιο πλούσιες πρωτοβουλίες.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ