Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Ενοπλοι προχωρούν στην Γκόμα

ΓΚΟΜΑ.--

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό, μετά την προσέγγιση δυνάμεων ενόπλων στη Γκόμα, μία από τις πόλεις στρατηγικής σημασίας στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, ένοπλοι της ομάδας Μ23, βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στην πόλη, δίπλα στα σύνορα της Ρουάντα, ενώ προχωρώντας καταλαμβάνουν με ευκολία πόλεις και χωριά. Την Κυριακή, ομάδες ενόπλων «μαχητών» κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρουτσουρού, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Γκομά.

Τόσο η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό όσο και ο ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι οι ομάδες ενόπλων λαμβάνουν υποστήριξη από τη Ρουάντα, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη στάση της. Οι αρχές της Ρουάντα αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις ένοπλες ομάδες.

Οι ένοπλοι της ομάδας Μ23 είναι υποστηρικτές του Στρατηγού Μπόσο Νταγκάντα, της εθνότητας των Τούτσι, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι ο πολέμαρχος Τομάς Λουμπάντα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών, από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων, για τη χρησιμοποίηση παιδιών ως στρατιώτες στο στρατό του, την περίοδο του 2002 - 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ